Een nieuwe theorie over het ontstaan van rosacea (en vitamine D)

Rosacea is het resultaat van een noodzakelijke aanpassing?

12-2-2016

Een onderzoeker in Duitsland heeft een nieuwe theorie over het ontstaan van rosacea. Hij legt de moleculaire oorsprong van rosacea uit in termen van aanpassing aan de omgeving. Maar dat is niet alles:

 

Hij zegt dat zijn theorie niet alleen kan verklaren waarom bekende triggers van rosacea de huidaandoening erger kunnen maken, maar de verklaring is ook in overeenstemming met de werking van behandelmethodes die de symptomen kunnen verminderen.

Klinkt veelbelovend dus!

 
Volgens Dr. Bodo Melnik van de Universiteit Osnabrück, kunnen rosacea symptomen het bijproduct zijn van een genetische mutatie die mensen in noordelijke gebieden helpt compenseren voor onvoldoende productie van vitamine D door gebrek aan zonlicht gedurende wintermaanden.

 

In die zin is het vergelijkbaar met de sikkelcel-mutatie die voorkomt in warme klimaten. Deze zijn mogelijk ontstaan als bescherming tegen malaria.

 

Dr. Melnik merkte op dat personen die getroffen zijn door rosacea zijn meestal van Noord-Europese afkomst zijn en kunnen daarom de neiging hebben tot een tekort aan vitamine D, die helpt bij het reguleren van de productie van het aangeboren immuunsysteem.

 

Vitamine D helpt namelijk bij het reguleren van de afweersysteem stof genaamd cathelicidine. Deze antimicrobiële peptide helpt beschermen tegen tal van bacteriële ziekteverwekkers en virale infecties, en deficiëntie kan een rol spelen bij diverse aandoeningen.
Volgens Dr Melnik, kan het geografische (Noord Europese en dus gebrek aan zonlicht) nadeel zijn overwonnen door middel van een nog ongedefinieerde mutatie die een alternatieve manier van het produceren van de beschermende CAMP activeert.

 

Helaas: deze alternatieve route resulteert ook in een proces dat bekend staat als endoplasmatisch reticulum (ER) stress.
De ER is een netwerk van membranen in een cel die eiwitten synthetiseert en transporteert en stress aan de ER treedt op wanneer dit proces onevenwichtig wordt. 90% van het type cel dat de buitenste laag van de huid maakt, wordt In het type cel dat maakt 90 procent van de buitenste laag van de huid maakt, wordt de activering van de beschermende cAMP gestimuleerd door toegenomen ER stress.

 

ER stress is dus mogelijk verantwoordelijk voor een scala van mogelijke tekenen en symptomen, met inbegrip van ontstekingen, overgevoeligheid van de huid, roodheid, zichtbare bloedvaten, blozen, en de groei van overtollige weefsel.
Het artikel merkte ook op dat vrijwel alle rosacea uitlokkende factoren – zoals een overgevoelige huid, hitte, blootstelling aan de zon, rode wijn en kruidig voedsel – de ER stress respons verhogen. Dr. Melnik merkt verder op dat veel therapieën die effectief zijn tegen rosacea iets doen in het ingrijpen in de gebeurtenissen die leiden tot ER stress.

 

Hij vraagt zich alleen wel af, waarom alleen de huid in het gezicht is aangedaan door rosacea.

 

 

Referentie:
. Melnik B. Rosacea: the blessing of the Celts — an approach to pathogenesis through translational research. Acta Dermato-Venereologica. 2016;96.

 

Plaats een reactie

drie × 2 =