Rosacea in verband gebracht met ernstige ziekten

Het is bekend dat mensen met rosacea vaak geconfronteerd met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen, maar nu zijn er ook  nieuwe onderzoeken die aantonen dat deze wijdverspreide aandoening ook in verband kan worden gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, gastro-intestinale aandoeningen, bepaalde vormen van kanker en vele andere systemische ziekten
“Onlangs is er een groeiend aantal onderzoeken gepubliceerd die rosacea associëren met een verscheidenheid van mogelijk ernstige ziekten.  “Hoewel het belangrijk is op te merken dat oorzakelijke verbanden tussen rosacea en deze andere ziekten  niet  zijn bewezen, biedt dit extra reden voor mensen die vermoeden dat ze rosacea hebben ervoor zorgen dat ze een goede diagnose en passende behandeling krijgen.”
In een recent gepubliceerde analyse van meer dan 33.000 patiënten met rosacea in Taiwan, vonden de onderzoekers dat rosacea patiënten meer kans hadden op coronaire hartziekte en hoge bloeddruk.

In de “Nurses Health Study II” – een voortdurende tweejaarlijkse vragenlijst over de medische voorgeschiedenis van 116.000 verpleegkundigen die sinds 1989 loopt- werden meer dan 6000 vrouwen gediagnosticeerd met rosacea. Er  was 1,59 keer meer kans op schildklierkanker en 1,5 keer meer kans op het hebben van basaalcelcarcinoom dan mensen zonder rosacea. Een recente klinische studie van 130 mensen met rosacea aan de Johns Hopkins University vond ook een significant verband tussen rosacea en allergieën, aandoeningen van de luchtwegen, gastro-oesofageale reflux, diabetes, urogenitale ziekten en een disbalans in vrouwelijke hormonen.

Hoewel rosacea verschilt van patiënt tot patiënt, zijn de belangrijkste symptomen blozen of voorbijgaande erytheem (roodheid), aanhoudende blijvende roodheid, papules (en puisten (pukkels) of telangiectasia (zichtbare bloedvaten). Andere, minder vaak voorkomende symptomen zijn een brandend of stekend gevoel, plaques (verhoogde plekken op de huid), een droog uiterlijk, oedeem (zwelling), oculaire manifestaties (ogen)  en een dikker wordende huid.

De standaard subtypen van rosacea weerspiegelen de meest voorkomende patronen van symptomen. Subtype 1 (Erythematotelangiectatic) rosacea wordt gekenmerkt door blozen en blijvende roodheid op het centrale gedeelte van het gezicht, terwijl subtype 2 (papulopustulaire) rosacea ook pukkels en puisten geeft. Subtype 3 (Phymateuze) rosacea omvat verdikking van de huid, een onregelmatige huid vooral van de neus. Subtype 4 is oculaire rosacea, waar de ogen waterige of bloeddoorlopen zijn, de sensatie van iets in het oog hebben, brandend of stekend gevoel, droogheid, jeuk, lichtgevoeligheid .

Plaats een reactie

twee × vijf =