Azelaïnezuur crème bij rosacea

Azelaïnezuur crème en effectiviteit bij rosacea. Onderzoekers hebben 58 studies naar behandelingsmethoden van rosacea bekeken. De meeste daarvan waren niet erg betrouwbaar. Er is wel bewijs gevonden dat zowel azelaïnezuur als metrodinazole (rozex) effectief zijn tegen rosacea symptomen. Azelaïnezuur was het meest onderzocht. Van de 100 mensen die dit middel gebruikten werden de symptomen beter bij 64 van hen. Ter vergelijking, bij gebruik van alleen een crème werden de symptomen bij 40 mensen van de 100 beter. Dit betekent dat 24% voordeel had van azelaïnezuur. Er zijn onderzoeken die aantonen dat azelaïnezuur beter werkt dan metrodinazole (rozex gel). Voor beide geldt dat het weken kan duren voordat de crèmes verbetering van de symptomen geven.Waarom werkt azelaïnezuur?Uit onderzoek is gebleken dat het immuunsysteem van de huid betrokken is bij rosacea. Hoe het allemaal precies zit, is nu nog niet bekend. Deze vinding is vrij nieuw en er is nog meer onderzoek nodig voordat het hele proces in kaart is gebracht. Wel is bekend dat mensen met rosacea een hoger niveau van kallikreine en een hoger niveau van cathelicidine in hun huid hebben. Deze zijn betrokken bij het immuunsysteem van de huid. Uit onderzoek blijkt dat Azelaïnezuur het kallikreine niveau omlaag brengt. Azelaïnezuur is een effectief middel tegen rosacea en nu is ook de reden daarvan bekend, aldus de onderzoekers.

Reacties

E: AzelaïnezuurMarjolein 29-10-2012 18:45

Hoi Minke, het kan weken duren voordat je verschil ziet, tot ongeveer maximaal 2 maanden. (heb ik uit een aantal verschillende medische bronnen). Ik heb zelf geen ervaring met dit middel. Misschien dat iemand anders die dit leest dat wel heeft?

RE: AzelaïnezuurMinke 10-10-2012 06:42

Ik heb sinds een paar maanden ook rosacea en heb azelainezuur gekregen. ik gebruik het nu sinds een week. Weet iemand ook hoe lang het duurt voordat je verschil ziet. Ik zie er nog niks van eigelijk.

#2 ilse 17-11-2015 22:39

Hallo, ik gebruik azelainezuur nu ongeveer 3 weken en bij mij is er wel zichtbaar verschil. Eerst bijt en brand het op de huid. Hier moet je even doorheen. In mijn gebak werkt het top.

#1 piet de groot 06-11-2014 19:01

ik gebruik het sinds 1 -11, nog geen verbetering

Plaats een reactie

een × 4 =