Waarom werkt doxycycline tegen de symptomen van rosacea?

Er is geen bewijs dat bacteriën betrokken zijn bij het ontstaan van rosacea. Orale antibiotica, zoals doxycycline hebben naast een antibacteriële werking, ook ontstekingsremmende eigenschappen. Een aantal wetenschappelijke onderzoeken toont aan dat een lage dosering (40mg) doxycycline ook effectief is tegen rosacea. Een dosering van 40 mg is waarschijnlijk te laag om een antibacteriële werking te hebben. Bovendien blijkt een lage dosering net zo effectief als een hogere dosering (100mg).Het voordeel is dat er bij een lagere dosering minder snel sprake is van bijwerkingen. Bijwerkingen van doxycycline kunnen onder meer zijn:

– last van de maag en misselijkheid

-overgevoeligheid voor licht.

Recent onderzoek toont aan dat cathelicidine een rol speelt in rosacea. Cathelicidine moleculen hebben onder andere een signaalfunctie in de huid en zorgt ervoor dat er een ontstekingsproces op gang komt. Mensen met rosacea hebben er teveel van in de huid en bovendien in een andere vorm dan normaal

Een gepubliceerd artikel van februari 2012 laat zien dat doxycycline de activatie van cathelicidine kan voorkomen door een mechanisme wat nog niet bekend was.

Patiënten vinden dat doxycycline werkt tegen papulopustulaire rosacea.

 

Een onderzoek onder 2893 personen met rosacea toont aan dat 40 mg doxycycline (een antibioticum) werkt in de ogen van patiënten met rosacea. 1346 patiënten hebben het onderzoek afgemaakt. (Helaas staat er niet bij waarom de andere 1547 patiënten het onderzoek niet hebben afgemaakt.)

 

52% gaf aan dat het product werkte binnen 2 weken, na 4 weken waren de roodheid en ontstekingen significant minder. Patiënten gaven ook aan dat ze meer zelfvertrouwen hadden gekregen omdat hun huid er beter uit zag. Symptomen van rosacea hadden minder negatieve invloed op het sociale leven en het werk. Slechts 7 patiënten hadden last van bijwerkingen (bijvoorbeeld duizeligheid en vermoeidheid)

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22134561

Plaats een reactie

16 + 13 =