De behandeling van acne rosacea

Acne rosacea is eigenlijk een andere benaming voor rosacea. Eigenlijk is de benaming acne rosacea verkeerd, omdat het eigenlijk alleen type 2 rosacea omschrijft. Dit type rosacea is het meest gemakkelijk te behandelen. In tegenstelling tot de andere types, zijn de meeste medicijnen die op de markt zijn gericht op  het behandelen van acne rosacea oftewel papulopustuleuze rosacea.

Er zijn een aantal manieren om acne rosacea te behandelen

Een effectieve methode, die het langst gebruikt wordt is antibiotica. De antibiotica worden gebruikt om hun ontstekingsremmende werking en worden voorgeschreven in een lage dosering, omdat ze dan al effectief zijn en het minst bijwerkingen geven.

 

In zeer ernstige gevallen wordt soms roaccutane voorgeschreven. Dit is een behoorlijk heftig middel en heeft nogal wat bijwerkingen. Zo mag je absoluut niet zwanger worden als je dit middel gebruikt. In Amerika zijn een aantal rechtzaken gevoerd waarbij “accutane” in het beklaagdenbankje zat vanwege de bijwerkingen.

 

Een nieuw middel is Soolantra

Dit is ontwikkeld door Galderma en is een middel tegen parasieten (Demodex mijt). Het is in feite ivermectine in “cetaphil creme”. Het is vrij effectief (de ivermectine dan, niet de cetaphil creme) en zorgt ervoor dat een terugval uitgesteld wordt. Het is nog maar kort verkrijgbaar, dus er is nog niet zoveel bekend over de gebruikerservaringen,. De mensen die deelgenomen hebben als proefpersoon om het middel te testen waren positief op een paar negatieve reacties na.

 

Met wisselend succes worden middelen gebruikt tegen “normale” acne. Deze zijn vaak te agressief voor de gevoelige rosacea huid, maar sommigen hebben er baat bij.

 

Dan is er nog Azelaïnezuur crème. Dit werkt over het algemeen even goed of beter dan rozex gel.

 

Maar behalve behandelingen van de dokter, zijn er natuurlijk ook dingen die je zelf kunt doen.

Sommigen kunnen met voeding hun rosacea symptomen beperken en anderen hebben baat bij de behandeling van bijvoorbeeld rossita (gezien het aantal reacties dat dit artikel gekregen heeft verdient het een vermelding). Weer anderen hebben zelf uitgevogeld hoe ze hun symptomen onder controle kunnen krijgen en houden, al dan niet in combinatie met een medische behandeling.

Plaats een reactie

4 × vier =