Een rood gezicht kan een teken van rosacea zijn

Rosacea is een veelvoorkomende huidaandoening. Een van de eerste tekenen van rosacea kan zijn, dat je “zomaar” gaat blozen. Een rood gezicht na het douchen, of na een wandeling in koud weer kan normaal zijn, maar het is niet normaal dat de rode vlekken na uren nog niet weg zijn. Op een gegeven moment kan je huid blijvend rood zijn. Het gevolg is namelijk couperose. Daarbij kan je huid, vooral waar deze rood is, hypergevoelig worden voor allerlei prikkels. Denk bijvoorbeeld aan een gewone dagcrème die je altijd zonder problemen hebt gebruikt en nu ineens leidt tot irritatie, meer roodheid en zelfs jeuk.

Rosacea doet zich voor in verschillende vormen. Sommige mensen hebben naast een rood gezicht ook last van papels en pustels. Deze lijken op acne, maar de pukkels reageren over het algemeen slecht op middeltjes tegen acne. Ook kun je last krijgen van je ogen. Deze zijn dan rood en geïrriteerd en je hebt het gevoel dat er iets in je oog zit. Een andere, minder vaak voorkomende vorm van rosacea, is phymateuze rosacea. Hierbij ontstaan er verdikkingen van de huid. Gelukkig komt deze vorm van rosacea niet zo heel vaak voor.

 

Hier is een overzicht te vinden van de verschillende subtypes van rosacea

Rosacea gaat niet vanzelf over, maar er zijn wel behandelingsmogelijkheden. De aandoening is chronisch, wanneer de behandeling gestopt wordt, komt rosacea vaak weer terug. Als je (blijvende) rode vlekken in je gezicht hebt, is het goed om naar een dokter te gaan. Deze kan gemakkelijk vaststellen of het om rosacea gaat.

Rosacea is natuurlijk niet de enige reden voor een rood gezicht. Er kunnen vele oorzaken zijn, zoals:

verbranding door de zon

(Seborroïsch) eczeem (inclusief foto)

carcinoid syndroom

irritatie door chemische peelings en microdermabrasie

contact allergieën

Allergieën door voedsel of medicijnen

eczeem

Problemen met de schildklier

Lupus (inclusief foto)

Hart problemen

Alcoholisme

Stress

Overgang, hormonale veranderingen.

Het gebruik van sommige medicijnen (vooral die tegen hypertensie)

Migraine

MS

Psychiatrische stoornissen en angststoornissen

Emoties

Koorts

Parkinson

Ga altijd naar een arts als je regelmatig last hebt van een rood gezicht en je weet niet waarom. Zeker als je daarbij andere gezondheidsklachten hebt. Rosacea is vervelend, maar onschuldig maar het kan natuurlijk een andere, ernstige oorzaak hebben.

Plaats een reactie

twee × een =