Rosacea en hormonen

Er is geen onderzoek gedaan naar de relatie tussen hormonen en rosacea en welk effect hormonen eventueel kunnen hebben op rosacea. Er is anekdotisch bewijs dat hormonen de ernst van rosacea kunnen beinvloeden. Veel vrouwen zeggend dat ze meer bultjes en roodheid hebben in hun gezicht tijdens de overgang, maar ook op bepaalde momenten in de menstruele cyclus.

Het behandelen van onderliggende hormonale schommelingen zou een positief effect kunnen hebben op rosacea symptomen. Opvliegers leiden tot blozen, wat weer kan leiden tot meer blijvende roodheid en meer ontstekingen in het gezicht. Overgangssymptomen kunnen behandeld worden met hormoonvervangers en soms ook antihistaminica. Antidepressiva kunnen helpen bij de emotionele effecten van de overgang. Dit reduceert stress, wat eventuele opvlammingen van rosacea weer kan voorkomen. (zie ook de relatie tussen stress en de huid).Vrouwen die tijdens hun menstruatiecyclus meer last hebben van rosacea kunnen overwegen om “de pil” te gebuiken. Tijdens de 3e week van de cyclus daalt het oestrogeen niveau. Er is anekdotisch bewijs dat er minder ontstekingen zijn tijdens de oestrogeen fase (eerste helft) van de menstruatie cyclus en meer ontstekingen tijdens de progesteron fase (tweede helft). Een lage dosis oestrogeen kan deze hormonale schommelingen verminderen, en daarmee dus ook stress gerelateerde opvlammingen van rosacea.Rosacea tijdens de zwangerschap is lastiger te behandelen, omdat veel medicijnen (niet alle) dan niet mogen. Roaccutane bijvoorbeeld wordt soms voorgeschreven bij ernstige rosacea maar kan geboorte defecten bij de baby veroorzaken. Als je een kinderwens hebt, of al zwanger bent, mag dit absoluut niet gebruikt worden. Overleg in ieder geval met een arts, ook bij gebruik van huis tuin en keukenmiddeltjes. Deze zijn niet altijd veilig tijdens de zwangerschap, ook al lijken ze dat wel.

Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap juist meer last van rosacea; Er zijn voorbeelden omschreven waarbij het begin van ernstige rosacea samenviel met de zwangerschap. Anderen geven aan dat de symptomen juist minder worden. Om toch iets aan de symptomen te doen tijdens de zwangerschap: Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van irriterende cosmetica en kijk ook eens naar de triggerlijst. Een gezonde aanpassing van de levensstijl kan rosacea symptomen verminderen.

Bron NRS

Plaats een reactie

3 − 2 =