Mogelijk eerste effectieve behandeling voor vitiligo in aantocht

Vitiligo is een huidaandoening waarbij er witte plekken kunnen ontstaan op het gezicht, de handen, en andere delen van het lichaam. Vitiligo komt wereldwijd voor bij 1 op de 200 mensen. Het is het duidelijkste zichtbaar bij mensen met een donkere huid, maar het kan ook voor een hoop stress zorgen bij blanke mensen.

Vitiligo is een auto-immuun ziekte. Het immuunsysteem gaat “op de hobbel” en elimineert pigmentcellen, die de huid kleur geven.

 

Op dit moment zijn er geen effectieve lange termijn behandelingen voor vitiligo. Steroïden crèmes kunnen wat van de kleur van de huid terugbrengen, maar dit zorgt ook voor een dunnere huid en allerlei andere huidproblemen. Felle lichten, die lijken op het effect van een zonnestudio kunnen ook wat kleur terugbrengen, maar deze kunnen ook voor huidverbranding zorgen. Huidtransplantaties zijn effectief maar pijnlijk en kunnen de voortgang van vitiligo niet stoppen.

Amerikaanse onderzoekers hebben een genetisch gemodificeerde proteïne ontwikkeld. Deze proteïne heeft bij muizen dramatische gevolgen voor de huidaandoening vitiligo. De proteïne geeft dezelfde immuunreactie in monsters van de  menselijke huid. De aangepaste proteïne HSP70i kan mogelijk de eerste langdurig effectieve behandelingsmogelijkheid worden voor vitiligo. HSP70i staat voor “inducible heat shock protein 70”. Het bestaat uit 641 bouwstenen die aminozuren worden genoemd. Ze hebben 1 van deze aminozuren aangepast. Deze mutante vorm van HSP70i vervangt normale HSP70i waardoor de auto-immuunreactie van vitiligo teruggedraaid wordt.

De zichtbare resultaten bij muizen waren dramatisch. De vacht van de muizen met vitiligo had de kleur van peper en zout. Wanneer de muizen gevaccineerd werden met de proteïne, veranderde de kleur van de vacht naar zwart. De muizen zagen er weer normaal uit.

Sommige van deze effecten bij muizen werden ook gezien bij de menselijke huid monsters. HSP70 i geeft goede hoop voor nieuwe behandelingen, hoewel het proces van nieuwe medicijnen langzaam is. In ieder geval heeft de (Amerikaanse) universiteit die de proteïne ontwikkeld heeft al patent aangevraagd en is op zoek naar goedkeuring en financiering om klinisch onderzoek bij mensen te starten.

NIEUWS

donderdag, 30 mei 2013 06:49

 

Wat als je nooit meer je haar zou hoeven te verven? Europese onderzoekers zeggen dat ze een geneesmiddel hebben gevonden. Er is een manier om pigment terug te brengen in het haar, en dan gaat het niet om verf of een kleurstof. Grijs haar is nog niet zo’n punt, dat kun je kunstmatig kleuren: veel belangrijker: Hetzelfde middel werkt ook tegen VITILIGO! Vitiligo kan emotioneel slopend zijn. De huid verliest zijn pigment waardoor er witte plekken ontstaan.

Europese onderzoekers hebben een component ontwikkeld dat lijkt op Pseudocatalase, eigenlijk gaat het om een aangepaste vorm van Pseudocatalase, het heet PC-KUS. Het wordt geactiveerd door UVB stralen, van de zon of van kunstmatige apparaten.

Het gaat om een lotion die gewoon op het lichaam kan worden aangebracht. Er is nog geen officiële datum gegeven waarop het verkrijgbaar is.

gerelateerde artikelen

lees ook: Vitiligo: supplementen, vitamines en mineralen

 

Ander onderzoek: http://www.rosacea-info.nl/onderzoek-succes-bij-vitiligo

 

Reacties

RE: Mogelijk eerste effectieve behandeling voor vitiligo in aantocht — Fokje koops 25-05-2014 11:16

Ik hoop voor heel veel mensen dat dit een doorbraak gaat worden.
Graar blijf ik op de hoogte van de ontwikkelingen.
Met vr gr Fokje koops

 

 

 

Hopelijk — Yekta 13-11-2013 22:56

Hopelijk wordt dit de oplossing voor de mensen met een vitiligo ziekte.

Marcel deen 09-11-2014 04:16

Ik heb vitiligo vanaf mijn zevende jaar, ben nu 49 en allerlei treatmens gedaan, puva, transplantaties met uvb licht maar niets heeft echt geholpen, dus ben razend beniewd of het werkt, wil het heel graag kopen als het mogelijk is !!!

 inge 24-08-2014 20:06

Ben, kun je zeggen welke creme dit is?

inge 24-08-2014 20:05

Ook ik wil heel graag weten welke creme dit is Ben. Zoek Het voor mijn zoontje.

 Elisa 12-08-2014 19:27

Ja Ben, dat zou ik ook heel graag willen weten!?

 Marjolein 07-07-2014 17:47

Welke is dat Ben?

 Ben 24-06-2014 20:29

Er is wel een creme die heel goed tegen vitiligo werkt.

james 05-10-2015 10:49

Hallo, is pc-kus all verkijgbaar of komt het inde loop van 2016?
Ik heb erg veel baad bij deze creme want ikheb zelf all vanaf mijn 13e hevige vitiligo en heb het na ontzettend veel behandelingen nog steeds niet onder controle.
Ik zou heel graag willen weten waar ik dit zou kunnen bestellen?

 Johan 08-09-2015 08:52

Hallo Maria,
kan je me ook naam van de homeopaat of het homopatisch product geven. Ik heb al jaren last van vitiligo.

a. timmermans 21-07-2015 16:40

@Maria, kan u me ook naam van homopatisch product geven + als het kan gebruik ervan. Alvast bedankt.

Youss 22-05-2015 20:45

Haay maria….

Zou je mij de naam of gegevens van die homeopaat
kunnen geven.

 mina 29-04-2015 00:12

Beste Maria,
Heb jij de naam nog van die homeopaat. Mijn kind heeft ook last van vitiligo, niks helpt. Misschien is dit een optie.
Groet Mina

Marjolein 12-03-2015 15:37

protopic is tacrolimus toch?

 Maria 26-02-2015 15:40

Ik heb heel erge last gehad van vitiligo, vooral in mijn gezicht. Na langdurige behandeling in het ziekenhuis, moest ik er maar mee keren leven. Bij een homeopaat terecht gekomen, korreltjes van geslikt met spul van een gevlekte slang, het zou even duren voordat het pigment terug zou komen, moet doof zonlicht weer aangemaakt worden, na 2 zomers vitiligo weg en 15 jaar later nog steeds!

Ayse Yildirim 10-02-2015 06:56

hallo mijn dochter is 12 jaar oud en heeft sinds en heeft sinds haar vijfde Vitiligo ik heb een zalf ontdekt en aan de dermatoloog gevraagd of hij die wou voorschrijven dit heeft hij gedaan de zalf helpt erg goed de naam van de zalf is protopic 0,03 % mvg

Ton de vries 21-11-2014 22:20

Is deze behandeling tegen vitiligo al mogelijk in Nederland ?

 K. JANKISINGH 17-11-2014 08:34

HEB VITILIGO EN HEB DONKER HUID. WAT IS EEN HET BESTE MIDDEL WAT IK HIER TEGEN KAN GEBRUIKEN

9 gedachten over “Mogelijk eerste effectieve behandeling voor vitiligo in aantocht”

 1. Is er een nieuwsbrief over de ontwikkelingen over vitiligo? Mijn dochter is nu 40 en vitilogo begon +/- op haar 5e jaar. Het heeft lang geduurd voor ze zich hieraan over gaf. Nu heeft ze er psychisch geen last meer van.

  Ik wil graag op de hoogte blijven.

  Beantwoorden
 2. Ik heb ook vitiligo en gebruik een crème en een lotion van mijn gezicht is de vitiligo verdwenen want ik had die rondom de ogen neus benen en mond. Aan de armen gaat het ook maar is nog niet helemaal maar ik zie iedere dag het verschil. Ik ben nu zo een 8 maanden bezig.

  Beantwoorden
 3. hallo
  Ik zou heel graag goede tips willen over behandeling voor vitiligo.
  Homeopathie of andere natuurlijke behandeling.
  Dank je wel

  Beantwoorden

Plaats een reactie

een × twee =