Onderzoekers hebben succesvol het pigment hersteld in een patient met vitiligo

Vitiligo is een huidaandoening die ervoor zorgt dat de huid zijn kleur verliest. Deze aandoening wordt door velen als verwoestend ervaren.Het onderzoek is gepubliceerd in JAMA Dermatology op 24 juni 2015.Huidige behandelingen voor vitiligo bestaan uit hormooncremes en licht therapie, maar deze behandelingen zijn niet altijd effectief in het omkeren van de symptomen bij vitiligo.

JAK Remmers:

De onderzoekers hadden Janus Kinase (JAK) remmers gebruikt om haarverlies als gevolg van alopecia te onderzoeken, en dachten dat hetzelfde succes bij alopecia wellicht mogelijk was bij vitiligo. Ze hebben een 53 jarige patient met prominente witte vlekken op het gezicht, handen en lichaam het middel tofacitinib gegeven. Een jaar voor het onderzoek nam het aantal witte plekken toe. Binnen 2 maanden na de start van de behandeling werd gedeeltelijke repigmentatie gevonden in het gezicht, armen en handen. Na 5 maanden waren de witte vlekken op gezicht en handen nagenoeg weg, er waren alleen nog wat vlekken op andere delen van het lichaam. Tofacitinib veroorzaakte geen negatieve bijwerkingen gedurende de behandeling.

Onderzoekers geven aan dat het maar om 1 geval gaat en dat meer onderzoek nodig is om vast te stellen of het middel echt veilig is bij deze aandoening. Het zou best kunnen zijn dat het een grote stap voorwaarts is in de behandeling van vitiligo. De onderzoekers hopen dat ze klinisch onderzoek kunnen doen naar tofacitinib en een gelijkend middel, ruxolitinib voor de behandeling van vitiligo.

Tofacitinib wordt in Amerika voorgeschreven bij  bepaalde reumatische aandoeningen. In Europa is het middel afgekeurd voor dit gebruik omdat er vragen waren omtrent effectiviteit en vooral ook veiligheid. De EU vond dat er een serieuze dreiging is van infecties bij dit middel, daarbij  bepaalde vormen van kanker en schade aan de lever. Ruxolitinib is op dit moment de enige JAK2 remmer op de markt, maar ook dit middel heeft ernstige bijwerkingen zoals bloedingen, een tekort aan bloedcellen, hoofdpijn en duizeligheid.

Hoewel wetenschappers er nog niet zijn, geeft dit resultaat wel een aanknopingspunt voor verder onderzoek naar vitiligo.

1 gedachte over “Onderzoekers hebben succesvol het pigment hersteld in een patient met vitiligo”

  1. Mijn dochter heeft ernstig vitiligo oo handen benen en gezicht. Ook bij mij wordt het steeds erger op mijn hoofd. Vanwege een steeds mindere haargroei op mijn hoofd scheet ik hem helemaal kasl. Hierdoor heb ik bij wijze van spreken een witte badmuts op en een bruin gezicht. Dus voor mijn dochter en mij zou het wenselijk zijn als het beschreven resultaat nog beter zou worden.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

10 + vijftien =