Rosacea erfelijk?

Kan rosacea worden geërfd? Het is een van de meest voorkomende vragen van rosacea patiënten (aldus de national rosacea society (NRS). In een NRS-enquête, zei bijna 40 procent van de respondenten dat ze tenminste 1   familielid hadden  die vergelijkbare symptomen heeft , en uit andere onderzoeken blijkt dat rosacea vaker voorkomt bij personen van Noord of Oost-Europese afkomst. Maar hoewel rosacea “in de familie,” kan zitten, is genetica slechts één van de vele factoren die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van de aandoening.

Genen en rosacea

Onderzoekers zijn nog maar net begonnen om de potentiële genetische basis van rosacea te onderzoek, bijvoorbeeld door middel van  tweeling studies. In hun eerste studie, vonden de onderzoekers dat rosacea vaker voorkomt bij  identieke tweelingen, wat een genetische component suggereert.

Genen vormen de blauwdruk voor veel van onze fysieke kenmerken. Echter, hoewel onze genen ons kenmerken geven – blauwe ogen versus bruin, bijvoorbeeld – zijn ze in vele gevallen alleen van  invloed op de waarschijnlijkheid dat er een eigenschap zal ontwikkelen, in combinatie met andere factoren. Een persoon kan genetisch aanleg hebben voor obesitas, bijvoorbeeld, maar kan dit zelf beinvloeden door een dieet te volgen en veel te bewegen.
Bij rosacea, beinvloedt het waarschijnlijk het  aangeboren immuunsysteem, het neurovasculaire systeem en andere fysische aspecten die een rol  kunnen rol spelen bij de ontwikkeling van de aandoening. Deze fysische eigenschappen kunnen echter worden beïnvloed door omgevingsfactoren en leefstijlfactoren zoals stress, warmte of blootstelling aan de zon.  Voor degenen die genetisch aanleg kan hebben, is het daarom  belangrijk om persoonlijke rosacea triggers te vermijden een behandeling te volgen.

Plaats een reactie

vijftien + 17 =