Er is een naam voor mijn “chronisch kippenvel”: Keratosis pilaris

Ik heb mij altijd afgevraagd wat die bultjes op mijn bovenarmen en bovenbenen waren. Ze lijken op kippenvel, maar dat is het natuurlijk niet. Ik las toevallig in een artikel wat het wel is: Keratosis pilaris. Ze hebben een naam! De bultjes zijn lelijk, irritant, chronisch, maar ook ontzettend gewoon.Zo gewoon dat bijna iedereen ze heeft. Nou ja, 50% van de wereldbevolking dan. Het komt zelfs nog vaker voor bij kinderen en jongeren. Vrouwen hebben ze iets vaker dan mannen. De meeste mensen weten niet dat er een naam voor is, laat staan dat je er iets aan kan doen.

 

 

Keratosis pilaris is erfelijk bepaald en je krijgt het dus via een autosomaal dominante overerving. Je hebt maar 1 gen nodig van een van je ouders om keratosis pilaris te ontwikkelen. Gelukkig is het ongevaarlijk, maar veel mensen vinden het gewoon niet mooi.

keratosis pilaris wordt veroorzaakt door een teveel aan huidcellen die zich ophopen rond een haar follikel. Soms zorgt het ervoor dat de haar zelfs vast komt te zitten. Dit kan aanleiding geven tot folliculaire acne. keratosis pilaris is erfelijk en niet te genezen, maar gelukkig wel onder controle te houden met scrubs en peelings. Het gaat er niet helemaal van weg, maar de huid wordt er wel wat gladder door. Er zijn ook wat professionelere middelen, namelijk chemische peelings zoals glycolic acid en andere AHA’s die dode huidcellen kunnen verwijderen.

Andere ingrediënten in producten kunnen ook helpen:

Urea kan de huid zachter kan maken. En dan zijn er nog de crèmes die vitamine A bevatten, zoals crèmes met retinol. Wel voorzichtig, als je ex-foliërende middelen niet met mate gebruikt, krijg je een groter probleem dan alleen wat kippenvel. Overmatig gebruik kan leiden tot een uitgedroogde, schilferende en pijnlijke huid. Dan is wat “kippenvel” zo erg nog niet.

Plaats een reactie

16 + zeventien =