Regelmatig vervangen van het beddengoed kan helpen

Vuil is niet de oorzaak van rosacea of van acne. Toch kan het regelmatig wassen van het beddengoed helpen om de huidirritatie en puistjes te verminderen. Acne ontstaat wanneer de poriën verstopt raken. Acne komt het meest voor op het gezicht, schouders en rug. Van rosacea is bekend dat de huid erg gevoelig is voor van alles en nog wat. Ik heb zelf gemerkt dat het (heel!) regelmatig vervangen van het beddengoed en vooral het kussensloop mijn rosacea symptomen minder zichtbaar maakt. Ik heb gelezen dat het ook bij acne kan helpen.

 

Irritatie door vuil

 

In de loop van de dag komt de epidermis van de huid (de toplaag) in aanraking met vuil, olie en toxines uit de omgeving. Bacteriën kunnen lang overleven op het oppervlak van de huid en alleen wassen verwijdert een gedeelte van de bacterien. Wanneer je slaapt kan de kussensloop vuil worden door de bacteriën en olie uit het haar, de huid en slijmvliezen van de mond en neus. Iedere nacht kan je jezelf herbesmetten met vuil en bacteriën wat huidirritatie en puistjes kan verergeren.
Irritatie door mijt

 

De epidermis is voortdurend bezig met het afstoten van dode cellen en het regenereren van nieuwe. Kussenslopen en lakens zitten vol met deze cellen. Huisstofmijt leeft in het beddengoed en voeden zich met de dode huidcellen. Huisstofmijten zijn kleine insecten. De afvalproducten die ze produceren kunnen allergieen veroorzaken. Onderzoekers tonen aan dat in de slaapkamer nog meer huisstofmijten leven dan op andere plekken in huis. Het verwijderen van stof en het regelmatig wassen van beddengoed kan het aantal huisstofmijten in huis verminderen.

 

Demodex mijten (anders dan huisstofmijten) zijn een vermeende oorzaak van rosacea, hoewel dit nog steeds omstreden is. Het regelmatig wassen van het beddengoed kan ook het aantal demodex mijten verminderen.

 

Voor degenen met een droge of normale huid, is het wassen van kussenslopen en beddengoed minstens een keer per week in een vloeibare, niet-irriterend wasmiddel aan te raden om de huid ontsteking en irritatie verminderen.. Voor degenen met een vette huid en haar, of voor degenen die last hebben van nachtelijk zweten, is het raadzaam om het beddengoed twee tot drie keer per week te wassen. “De aankoop van anti-microbiëel katoen of een speciale allergeen-verminderende kussensloop kan nuttig zijn als deze maatregelen echter niet helpen.”

Plaats een reactie

4 − drie =