Duindoorn

Duindoorn is een struik met fel oranje bessen die vooral groeit in berggebieden in Rusland en China. Duindoorn bevat veel vitamine A, C en E, bèta caroteen, mineralen en vetzuren. Het is een belangrijke antioxidant. Het wordt gebruikt als huis tuin en keukenmiddel tegen onder meer artritis, jicht, huiduitslag, het verbeteren van de bloeddruk, het verlagen van het slechte cholesterol en nog een hele waslijst aan gezondheidsproblemen.Sommige mensen gebruiken de duindoornbessen niet als supplement, maar rechtstreeks op de huid om verbranding door de zon te verminderen, voor wondgenezing, acne, een droge huid, eczeem en ontstekingen van de huid. Ook wordt het gebruikt tegen huidverkleuringen na een zwangerschap.Duindoornbessen worden ook verwerkt in voedsel, zoals saus en jam. Het wordt verwerkt in cosmetica (tegen huidveroudering) en in voedingssupplementen.Werkt het en waartegen?Duindoorn bevat veel vitamines en andere actieve stoffen. Er is enig bewijs dat het als supplement helpt tegen

–         de gewone verkoudheid (dit ging eerder over)

–         Levercirrose

–         Bepaalde hartziekten

–         Droge ogen. Een Fins merk (Omega 7 Aromatech ltd) liet zien dat het het gevoel van branderigheid en roodheid verminderde.

De huid

Uitwendig gebruik van duindoorn olie:

Er werd geen positief effect gevonden van duindoorn olie op de huid bij eczeem. Er is een onderzoek waaruit bleek dat duindoorn in cosmetica de talgproductie verminderde. Brandwonden bij ratten reageerden goed op duindoorn.

Oraal gebruikt van duindoorn supplementen

Er zijn tenminste 2 onderzoeken die aantonen dat duindoorn olie de wondgenezing bevordert. Echter, deze onderzoeken zijn uitgevoerd bij ratten, wellicht helpt het niet bij mensen. Bij muizen werkt duindoornolie preventief tegen huidveroudering door UV schade. (Het ging om muizen zonder haar).

Er is geen enkel onderzoek gepubliceerd naar het effect van duindoorn in cosmetica en rosacea.

Voor overige aandoeningen is (nog) niet voldoende bewijs voor de werkzaamheid van duindoorn.

 

Veiligheid

Het is niet bekend wat de gevolgen zijn van duindoorn olie tijdens de zwangerschap. Gebruik het dus niet. Duindoorn bevat bijvoorbeeld vitamine A, wat afgeraden wordt tijdens de zwangerschap.

Duindoorn kan de bloedstolling verminderen, dus het is af te raden bij problemen van de bloedstolling en wanneer je medicijnen gebruikt die de bloedstolling verminderen, aspirine en ibuprofen horen daar ook bij (!)

Bij twijfel of het veilig is, raadpleeg altijd een arts.

 

Ik ben overigens een gevalsbeschrijving tegen gekomen van iemand die langdurig, wellicht teveel, duindoorn supplementen gebruikte en daardoor een gele huid kreeg.

De ogen

Ik kwam een artikel tegen dat wellicht interessant is voor mensen die last hebben van rosacea van de ogen. Oraal gebruik van duindoorn olie kan helpen tegen de symptomen van droge ogen. Typische klachten zijn droogheid, brandend gevoel, het gevoel alsof er iets in het oog zit en jeuk. Droge ogen kunnen het gevolg zijn van te weinig traanproductie als gevolg van ouderdom, auto-immuunziekten zoals lupus en medicijnen waaronder isotretinoine (zoals roaccutane).

 

 

Droge ogen kunnen ook het gevolg zijn van een abnormale samenstelling van de traanfilm. Er worden wel tranen aangemaakt, maar ze verdampen te snel. Dit kan ondermeer voorkomen als gevolg van diabetes, LASIK, gebruik van contactlenzen, blefaritis, rosacea of een vitamine A tekort.

 

In duindoorn olie zit veel omega 3 en omega 6. Uit onderzoek blijkt dat het wellicht kan helpen om de symptomen van droge ogen te verminderen. Aan het onderzoek deden 86 personen mee in de leeftijd van 20 tot en met 70 jaar. De helft van de mensen kreeg duindoorn olie, de andere helft kreeg een placebo olie.

 

De conclusies: Duindoorn olie zorgde ervoor dat de tranen minder snel verdampten. De groep die duindoorn olie kreeg had minder last van een brandend gevoel en rode ogen. De groep mensen die tenminste 80% van de voorgeschreven supplementen nam had de meeste voordelen van duindoorn olie.

 

De onderzoekers denken dat de positieve effecten van duindoorn olie komen doordat het linoleenzuur bevat en dit werkt ontstekingsremmend. Bovendien bevat het veel vitamine E, een belangrijke antioxidant.

 

Een ander onderzoek naar duindoorn olie en droge ogen vond echter geen verandering in de samenstelling van de tranen, dus waarschijnlijk heeft duindoorn alleen een ontstekingsremmende werking.

 

Voordat je supplementen neemt met duindoorn olie, is het belangrijk om advies te vragen aan een arts. Zeker wanneer je ook andere supplementen of medicijnen gebruikt. Lees hier meer over duindoorn

Plaats een reactie

elf − 1 =