Factoren die rosacea beinvloeden: nature vs nurture

Genetica spelen waarschijnlijk een rol bij rosacea. Dit wordt al heel lang gedacht. Maar het is niet goed duidelijk hoe groot deze invloed is. Resultaten van wellicht het eerste onderzoek dat een poging doet om de mate van genetische bijdrage en de mate van omgevingsfactoren te onderzoeken. Voor deze  “nature/Nurture” vraagstelling hebben onderzoekers een steekproef van 275 tweelingen onderzocht. In totaal dus 550 individuen.

Tenminste 1 helft van de tweeling had rosacea. 233 paren zijn identieke tweeling en 42 paren waren tweeeiige tweeling. De tweelingen werden onderzocht op basis van het schaal systeem van de NRS (National rosacea society en werden lichamelijk onderzocht door dermatologen.

De kans dat beide helften van de tweeling rosacea hadden was veel groter bij identieke tweelingen. Dit was ook zo wanneer er gecorrigeerd werd voor omgevingsfactoren, zoals leeftijd en huidtype. Dus kan worden geconcludeerd dat genetica een grote rol spelen in het ontstaan van rosacea.

Omgevingsfactoren die een grote invloed hebben zijn

  1. Met stip op 1 ! Mate van blootstelling aan zonlicht gedurende het leven
  2. Leeftijd
  3. Er waren ook relaties met BMI (body mass index), hart en vaatziekten, roken, alcohol en huidkanker.

Alcohol is al eerder aangewezen als trigger, maar nog niet als bijdragende factor.

Meer recente onderzoeken laten zien dat rosacea in verband kan worden gebracht met hart en vaatzieken.

 

 

 Aldrich N, Gerstenblith M, Popkin D, et al. Genetic vs Environmental Factors That Correlate With Rosacea: A Cohort-Based Survey of Twins. JAMA Dermatology. 2015;151(11):1213-9.

 

Plaats een reactie

twaalf + 15 =