Veelbelovende onderzoeksresultaten voor middel tegen huidinfectie


 Succesvol nieuw middel tegen krentenbaard

Mogelijk ook een medicijn tegen rosacea.

Het bedrijf Foamix (gevestigd in Israel) heeft bekend gemaakt dat hun middel tegen krentenbaard (link naar wikipedia) succesvol bleek bij de tweede fase van het onderzoek naar dit middel. Het gaat om “minocycline foam”. Minocycline is een antibioticum en werkt tegen bacteriën. Het is op dit moment alleen te krijgen in orale vorm (dus wat je moet slikken). Het nieuwe van minocycline foam is, dat het op de huid kan worden aangebracht, en niet ingenomen wordt.

Het middel blijkt effectief te zijn tegen bacteriën, waaronder MRSA.

Het onderzoek is uitgevoerd bij 32 kinderen (van 2 tot 15 jaar oud) met krentenbaard (impetigo), bij bijna alle kinderen was de behandeling effectief bij een dosis van 1%. Bij een dosis van 4% was de behandeling voor iedereen effectief. Al na 3 dagen was bij 80% van de patiënten een verbetering te zien. Er werden geen bijwerkingen geconstateerd.

De resultaten zijn dus goed; het is het eerste onderzoek waarbij patiënten worden behandeld met een vorm van minocycline die op de huid kan worden aangebracht. Foamix geeft aan dit middel verder te onderzoeken voor toepasbaarheid bij rosacea, acne, en andere huidinfecties, letterlijk zeggen zij:

“We intend to aggressively pursue the development of our Minocycline Foam as a first-line treatment for a range of skin conditions, including Acne, Rosacea, Impetigo and other skin infections.”

Over minocycline

Het is erg onstabiel en bestaat momenteel alleen in orale vorm. Foamix heeft een stabiele vorm ontwikkeld die op de huid kan worden aangebracht. Daarmee worden de bijwerkingen die bij oraal gebruik bekend zijn vermeden. Bijwerkingen van orale minocycline zijn onder meer misselijkheid, diarree, duizeligheid en hoofdpijn.

***

 

Tot slot nog dit:

De resultaten die beschreven worden zijn veelbelovend. Het gaat echter om een onderzoek wat zich in de tweede fase bevindt. Onderzoeken naar nieuwe medicijnen en vooral de goedkeuring daarvan zijn tijd en geldrovend. Het kan dus nog tijden duren voordat een middel als dit op de markt komt. Het onderzoek naar “minocycline foam” bij rosacea loopt nog (het is gestart op 18/01/2011), daarvan zijn nog geen resultaten bekend. Het is de vraag of de resultaten daarvan positief zijn. Krentenbaard wordt veroorzaakt door bacteriën, dit is bij rosacea niet het geval. Antibiotica die effectief zijn bij rosacea, zijn dat waarschijnlijk vanwege hun ontstekingsremmende werking en niet vanwege hun werking tegen bacteriën. (zie ook waarom is doxycycline effectief tegen rosacea”.)

 

Nieuws ontvangen?

Berichtje ontvangen wanneer er nieuwe artikelen op deze site staan?
Schrijf je hieronder in.
(Je krijgt max 1x per maand een mailtje want spam hoort in een blikje en niet in je mail box.)


Een reactie plaatsen

4 × vijf =