gluten en rosacea

Wanneer je op zoek gaat naar informatie over de connectie tussen gluten sensitiviteit* en rosacea zie je door de bomen het bos niet meer. Er wordt op fora veel gepubliceerd over de veronderstelde link.

Het lijkt wel of iedereen en zijn moeder een gluten sensitiviteit heeft. Overal verschijnen glutenvrije producten in supermarkten. Helemaal top voor mensen die een gluten probleem hebben (zoals mijn moeder een tijdje had na een intensieve darm aandoening, gelukkig heeft het zich weer hersteld. overigens heeft zij geen rosacea, ook nooit gehad).

Het punt is; er zijn veel mensen die aangeven dat het verminderen van gluten in het dieet, rosacea symptomen verbeterd.

Een daarvan is https://www.thesun.co.uk/living/2244567/lex-gillies-blogger-ditched-gluten-dairy-rosacea/

lex gillies.

Ze zette gluten en zuivel aan de kant en voila, grote verbetering.

Zal dat voor iedereen gelden?

Denk het niet. Wellicht dat het verbetering geeft voor diegenen die een gluten en of een maag/darm probleem hebben waarvan de oorzaak niet te achterhalen is. Maar als dat niet het geval is vraag ik me af of het de moeite is om het uit te proberen.  Gluten sensitiviteit zou logischerwijs ook andere  klachten moeten geven dan alleen het hebben van rosacea.

*glutensensitiviteit is iets anders dan glutenintolerantie. Het verschil aldus het voedingscentrum:

“Mensen met gluten sensitiviteit krijgen klachten zoals buikpijn en vermoeidheid na het eten van graanproducten. Hoewel deze mensen geen aantoonbare coeliakie (glutenintolerantie) hebben, leidt het vermijden van glutenbevattende producten wel tot vermindering van de klachten.”

 

Nog wat feiten over de mogelijke link tussen gluten en rosacea

  • Uit eerder onderzoek is gebleken dat maag/darm problemen mogelijk een link hebben met rosacea. (zie bijvoorbeeld het artikel over SIBO)
  • Het is nooit bewezen dat gluten een link hebben met rosacea. Dit wil niet zeggen dat die link er niet is.
  • Het is verstandig om eerst zeker te weten of je een gluten sensitiviteit hebt voordat je langdurig je dieet omgooit. (glutenvrije producten zijn over het algemeen duurder) Je kan bijvoorbeeld een paar weken een trigger dagboek bij houden. Het is namelijk bijna niet te bepalen of er sprake is van gluten sensitiviteit. Het is in tegenstelling tot gluten intolerantie niet gemakkelijk aan te tonen.
  • Rosacea is niet een teken dat er sprake is van een gluten intolerantie of maag/darm problemen. De meeste mensen met rosacea zijn gewoon gezond
  • De oorzaak van rosacea is niet bekend.
  • Dieet heeft effect op rosacea, maar het gaat dan vooral om de (beleving) temperatuur van het voedsel, of voedsel dat effect heeft op het autonome zenuwstelsel (bijvoorbeeld caffeine in de koffie)

Plaats een reactie

11 − negen =