Groene thee extract en rosacea

Voordelen van groene (en witte thee) op de huid.

Er zijn meerdere bemoedigende resultaten gevonden bij onderzoeken naar het gebruik van groene thee op de huid. Onderzoeken bij dieren laten zien dat groene thee kan beschermen tegen huidkanker. Onderzoeken bij mensen hebben laten zien dat het gebruik van groene thee op de huid schade als gevolg van de zon kan verminderen. Groene thee houdt geen UV-stralen tegen. Het biedt bescherming door het verminderen van vrije radicalen en ontstekingen. Daarom zou groene thee het beste in combinatie met een zonnebrandcrème kunnen helpen tegen schadelijke effecten van de zon. Of het ook helpt tegen huidveroudering? Waarschijnlijk kan het het ontstaan van rimpels vertragen. Het is niet bekend of groene thee bestaande rimpels kan vervagen.

Overigens is witte thee misschien wel effectiever dan groene thee als het gaat om de voordelen op het gebied van huidveroudering. Zowel groene als witte thee remmen elastase en collagenase. Maar witte thee doet dit effectiever.

Elastase en collagenase breken respectievelijk elastine en collageen af. Collageen geeft de huid stevigheid en elasticiteit. Het afbreken van collageen zorgt voor rimpels. Elastine zorgt voor soepelheid van de huid.

 

Groene thee extract en rosacea

Volgens dit onderzoek heeft het tweemaal daags aanbrengen van groene thee extract in een crème een positief effect op de ontstekingen bij papulopustulaire rosacea. 500 personen, waaronder 315 vrouwen, hebben meegedaan aan dit onderzoek. Ze werden verdeeld in twee groepen waarbij een groep een placebo crème kreeg en de andere groep kreeg een crème met 2% groene thee extract. In deze laatste groep was het resultaat dat 74% van de mensen verbetering liet zien in het aantal ontstekingen, bij de placebo groep was dit 20%. Er moet bij gezegd worden dat de onderzoeker tevens groene thee crème verkoopt.

Groene thee schijnt erg instabiel te zijn en het oxideert als het in contact komt met water of zuurstof. Of cremes met groene thee ook maar iets uithalen is dus zeer de vraag. Groene thee is moeilijk te verwerken in cosmetica.

Op zoek naar een crème met groene thee?

 

 

Ik heb er een aantal gevonden:

ROSAKALM crème van plante system. Het bevat onder andere vitamine E en groene thee. Op de verpakking wordt niet aangegeven hoeveel groene thee de ROSAKALM crème bevat.  Ik heb zelf geen goede ervaringen met rosakalm.

Anne Marie Borlind gecombineerde huid dagfluid. Het bevat zeealgen extract en groene thee extract.

 

Pond’s bevat zowel niacinamide als witte thee extract (wellicht effectiever dan groene, zie ook dit artikel)

Plaats een reactie

twintig − negentien =