Zwavel en huid

Rosacea is een chronische aandoening en lange termijn behandeling in combinatie met trigger vermijding is nodig om rosacea onder controle te krijgen en te houden. Een behandeling met weinig negatieve bijwerkingen is belangrijk, omdat behandelingen lang kunnen duren en bij sommigen vaak nodig zijn. Ik vond een interessant artikel over sulfur (zwavel) in combinatie met sodium sulfacetamide.
Vroeger werd zwavel  veel gebruikt bij de behandeling van verschillende huidaandoeningen, zoals acne, rosacea, seborroïsch eczeem, roos, wratten en pityriasis versicolor. Door allerlei behandelingsmethoden is de aandacht voor zwavel wat naar de achtergrond verdwenen.
Zwavel heeft een antibacteriele werking en het gaat schimmels tegen. Er zijn weinig gegevens, maar het is mogelijk dat zwavel ook een werking heeft tegen demodex mijt. (Hoewel het niet duidelijk is of demodex ook een rol speelt bij rosacea)
Behandeling van rosacea met zwavel ( in combinatie met sodium sulfacetamide) is volgens meerdere onderzoeken effectief. Het gaat dan om een op de huid aangebrachte creme of lotion. Ook een cleanser blijkt effectief. Er zijn onderzoeken waarbij sulfur zelfs effectiever is dan op de huid aangebrachte metrodinazol (antibioticum) wanneer het gaat om het reduceren van het aantal papels en pustels en erytheem (roodheid).
Zwavel creme is ook vergeleken met oraal gebruik van tetracyclines (antibiotica). De zwavel creme werkte beter tegen ontstekingen dan de antibiotica. Er is geen verschil wat betreft terugval na 6 maanden.
Sulfur heeft minder bijwerkingen dan antibiotica, denk aan gevoeligheid voor UV licht en de werking op de maag en of darmen (diarree, misselijkheid). Voor sommigen kan zwavel wel zorgen voor een droge huid en of huidirritatie (gevoel van branderigheid en prikken). Dit is een groot nadeel, omdat de meeste mensen met rosacea  en andere huidaandoeningen een erg gevoelige huid hebben.

2 gedachten over “Zwavel en huid”

Plaats een reactie

13 − dertien =