Hou je hoofd koel! Stafylokokken (bacterie) en rosacea

De berichtgeving rond de oorzakelijke rol van bacteriën bij rosacea is niet erg eenduidig. Veel onderzoeken vinden geen enkele relatie tussen bacteriën en rosacea. Toch leek me onderstaande informatie van belang voor diegenen die last hebben van rosacea met een vorm pukkels (subtype 2 rosacea). Onderstaande informatie is niet direct van belang voor mensen die type 1 rosacea hebben (rood gezicht, neus, wangen, blozen, met of zonder branderig gevoel en jeuk).

Een rood hoofd is warmer dan een niet rood hoofd. Daarom hebben onderzoekers bedacht dat het nuttig zou kunnen zijn om te onderzoeken of bacteriën die acneachtige klachten veroorzaken sneller groeien in een relatief warme omgeving, en daardoor meer problemen geven. Ze hebben bacteriën uit de pustels gehaald van een viertal mensen met onbehandelde rosacea. Ter controle hebben ze ook bacteriën gehaald van de huidoppervlakte van mensen zonder rosacea.

Onderzoekers hebben gekeken naar hoe snel de stafylokokken bacterie (die een rol speelt bij puistjes) groeit bij een hogere temperatuur. Ze vonden eigenlijk geen verschil in de snelheid waarmee de bacteriën groeiden. Wel vonden ze, dat de bacteriën in de warme omgeving meer proteïnes afgeven, die wellicht verantwoordelijk kunnen zijn voor ontstekingen. Deze proteïnes zorgen voor chemische reacties en kunnen de huid kwetsbaarder maken voor ontstekingen. De proteïnes breken de oliën op de huid af.  Ook vonden ze, dat sommige stoffen wel bij hoge temperaturen werden afgescheiden door de bacteriën, maar niet bij lagere temperaturen. Een van deze proteïnes is lipase. De bacterie irriteert dus meer wanneer het zich in een relatief warme omgeving bevindt en is misschien verantwoordelijk voor het ontstaan van papels en pustels. Het is mogelijk, dat ook andere bacteriën zich op deze manier gedragen in een warmere omgeving.

De bacteriën zijn dus geen oorzaak van rosacea, maar kunnen als gevolg van een warmere huid, de symptomen wel erger maken.

Plaats een reactie

3 × een =