Nog een subtype van rosacea (als gevolg van medicijnen)

Medicijnen die rosacea-achtige klachten kunnen geven:

TACROLIMUS

Het is al langere tijd bekend dat het langdurig gebruiken van een hormooncrème in het gezicht kan leiden tot huidklachten die lijken op rosacea. Uit nieuw onderzoek blijkt dat ook het gebruik van tacrolimus op de huid rosacea-achtige klachten kan geven. Tacrolimus zalf is een geneesmiddel wat het immuunsysteem onderdrukt. Het remt ontstekingen Het wordt soms gebruikt bij eczeem. Er zijn aanwijzingen dat tacrolimus het risico op het ontwikkelen van huidkanker kan verhogen. Harde bewijzen zijn er niet.

De symptomen van rosacea als gevolg van tacrolimus zalf treffen minder vaak de neus. Pustels kwamen vrijwel niet voor. De demodex mijt werd vaak aangetroffen. De groep mensen die onderzocht werd, was klein. In totaal waren er 8 mensen die tacrolimus hadden gebruikt en 8 mensen die daarbij ook een hormooncrème hadden gebruikt.

 

 

CHEMOTHERAPIE

maandag, 08 juli 2013 18:12

 

Eerder al werden hormoonzalven en tacrolimus zalf in verband gebracht met rosacea achtige klachten. Onderzoekers stellen nog een vorm van rosacea voor die in verband wordt gebracht met medicijnen. Ze zeggen steeds vaker patienten te zien die rosacea hadden gekregen door remmers van “epidermale groei factoren”. Het gaat om cetuximab (Erbitux) en geftinib. Deze worden gebruik als chemotherapie voor patienten met verschillende kwaadaardige tumoren. De bij effecten van deze middelen zijn omschreven als acne-achtig, maar in sommige van de patienten kan het ook gaan om klachten die sterk lijken op rosacea. De onderzoekers stellen daarom voor om deze vorm van rosacea ook apart te noemen.

De rosacea achtige uitslag als gevolg van deze middelen (Cetuximab en geftinib) is  over het algemeen omkeerbaar

Plaats een reactie

zestien − drie =