Clindamycine fosfaat 1.2% and tretinoine 0.025% gel for rosacea

Huidige behandelmethoden tegen rosacea richten zich op of de ontstekingscomponent of de vasculaire component. Vitamine A derivaten worden meestal niet gebruikt tegen rosacea, omdat retinoiden de gevoelige huid te veel irriteren. Volgens de onderzoekers speelt schade door de zon een rol in rosacea en van tretinoine is bekend dat het zonschade kan repareren.

In het onderzoek werden 30 personen gevolgd die gedurende een periode van 12 weken de gel gebruikten. De resultaten lieten een dramatische afname van het aantal pustels en papels zien. Volgens hen wat het niet irriterend. Het middel had GEEN ENKEL effect op de roodheid van rosacea.

**

Een onderzoek zoals dit geeft toch te denken. Het zal ongetwijfeld waar zijn dat een middel als dit effectief is tegen rosacea. Isotretinoine in orale vorm wordt al gebruikt tegen ernstige acne en ernstige acne rosacea. Er zitten nogal wat nadelen aan het gebruik isotretinoine (roaccutane). Wellicht zijn deze middelen wanneer ze in een gel voor op de huid worden verwerkt minder schadelijk, maar ik vraag het me af. De werking van isotretinoine is niet helemaal duidelijk. In ieder geval lijkt het de talgproductie te verminderen en de grootte van de talgklieren.

Het middel is alleen effectief tegen rosacea (type 2), namelijk de pukkels en puistjes, en niet tegen rosacea (type 1), namelijk roodheid. Dit betekent naar mijn mening concreet dat de positieve werking van tretinoine gel niets te maken heeft met zonschade, zoals voorgesteld door de onderzoekers. Er is namelijk alleen een aangetoonde relatie tussen type 1 en zonschade en NIET tussen rosacea type 2 en zonschade.

Overigens maakt vitamine A in crèmes de huid gevoeliger voor zonlicht.

Plaats een reactie

18 + 3 =