Oculaire rosacea bij vrouwen met een donkere huid

Nieuwe studie vindt hoge mate van oculaire rosacea bij vrouwen met een donkere huid

Het Saudi Journal of Ophthalmology heeft onlangs een studie gepubliceerd over de impact van rosacea op de ogen, bekend als oculaire rosacea, wat gevolgen kan hebben voor zowel artsen als rosacea-patiënten.

De studie richtte zich op 56 vrouwelijke patiënten met de diagnose rosacea in een dermatologische kliniek van de universiteit in Riyadh. Patiënten die deelnamen aan het onderzoek hadden huidtypes variërend van donkerbruine tot zwarte huid. Nadat de diagnose rosacea was gesteld, werden alle 56 patiënten onderzocht door een oogarts (oogarts) die een reeks tests uitvoerde.

De resultaten toonden aan dat 77 procent van de patiënten in het onderzoek last had van oogsymptomen. De meest voorkomende symptomen waren jeuk (77%) en een branderig gevoel (58%). Uit oogonderzoek bleek dat 18 procent van de patiënten ooglidafwijkingen had en 27 procent zichtbare bloedvaten. Veertig procent was positief voor droge ogen en 47 procent leed aan een stoornis in de klieren van de Meibom. Meibom-klieren zijn de olieklieren in de oogleden. Een blokkade kan scheurinstabiliteit en een korrelig, korrelig gevoel veroorzaken.

Onderzoekers vonden geen significante correlatie tussen de ernst van respectievelijk de huid- en oogsymptomen van patiënten, op één kleine uitzondering na. Er werd een correlatie gezien tussen de ernst van inflammatoire rosacea-symptomen, waaronder papels (bultjes) en puistjes (puistjes), en styes op het ooglid.

Eerdere studies naar de prevalentie van oculaire rosacea hebben inconsistente resultaten opgeleverd, maar deze studie suggereert dat oogklachten bij rosacea-patiënten vaker voorkomen dan eerder werd aangenomen. De resultaten laten ook zien dat er geen reden is om aan te nemen dat oculaire rosacea-symptomen minder vaak voorkomen bij patiënten met een donkere huid.

De auteurs van het onderzoek wezen erop dat de meerderheid van de beoordeelde oogsymptomen mild was. Ze zeiden dat dit zou kunnen zijn omdat de gemiddelde leeftijd van de patiënten in het onderzoek 42 jaar oud was, wat vrij jong is voor een patiëntenpopulatie met rosacea. Ze merkten op dat een langere follow-upperiode nodig is om deze waarneming te valideren.

Referentie:

Al-Babeesi AO, Almukhadeb EA, Halawani MR, et al. Manifestations of ocular rosacea in females with dark skin types. Saudi J of Ophthalmology 2019; 33:135-41

Plaats een reactie

zeven − 1 =