Progressief haarverlies (FFA) en rosacea

Een recente kleine studie vond een mogelijk verband tussen rosacea en een vorm van progressief haarverlies bij vrouwen.

De studie, gepubliceerd als een brief in het Journal of the American Academy of Dermatology door een onderzoeksteam van de afdeling dermatologie van de Universiteit van Alcalá in Madrid, vond dat van de 103 vrouwelijke patiënten met frontale fibrose alopecia (FFA) 66 procent ook leed van dermatologische aandoeningen, waaronder rosacea, vitiligo, atopische dermatitis en psoriasis.

Rosacea was de meest voorkomende hiervan, waarbij 34 procent van de onderzoeksgroep tekenen van de ziekte vertoonde. Van degenen met rosacea vertoonde 41 procent milde symptomen, 53 procent was matig en 6 procent had ernstige symptomen. Geen van deze patiënten kreeg een behandeling voor rosacea toen ze werden geëvalueerd.

 

frontale fibrose alopecia is een zeldzame inflammatoire aandoening die langzaam progressief haarverlies en littekens op de hoofdhuid bij het voorhoofd veroorzaakt. In sommige gevallen kunnen ook de wenkbrauwen, wimpers en andere lichaamsdelen hierbij betrokken zijn.

De onderzoekers wezen erop dat het aangeboren immuunsysteem wordt verondersteld betrokken te zijn bij het ziekteproces van zowel rosacea als FFA, en daarom zouden de aandoeningen gemeenschappelijke inflammatoire processen kunnen delen. Ze speculeerden ook dat een mogelijke relatie zou kunnen worden gevonden met prostaglandine D2, waarvan bekend is dat het de haargroei remt en kan bijdragen aan de ontwikkeling van rosacea.

De onderzoekers suggereerden dat de opmerkelijk hoge prevalentie van rosacea bij FFA-patiënten en de mogelijke relatie tussen de het ziekteproces van beide verder onderzoek rechtvaardigen.

Zoals altijd in dit soort onderzoeken gaat het om een verband. Dit betekent niet automatisch dat als je de ene aandoening hebt, je ook de andere krijgt.

Overigens is rosacea de afgelopen tijd aan heel veel ziekten en aandoeningen gelinkt. De lijst blijft groeien. We kunnen dus nu ook FFA toevoegen.

Pindado-Ortega Cristina, Saceda-Corralo David, et al. Frontal fibrosing alopecia and cutaneous comorbidities: A potential relationship with rosacea. J Am Acad Dermatol March 2018;78(3):596-597.

Plaats een reactie

tien + zes =