Rhinophyma preventie en behandeling

Ik kwam onderstaand artikel tegen op een Amerikaanse website voor dermatologen en wil het graag met jullie delen:

Rhinophyma is een cosmetisch vervormende aandoening met onvervulde behoeften – zowel in het begrijpen van etiologie als in behandelingsopties, zegt Deborah S. Sarnoff, MD, klinisch hoogleraar dermatologie in New York

“Rhinophyma is een zeer gênant probleem met enorme negatieve psychosociale implicaties als gevolg van de misvorming en vermeende associatie met alcoholgebruik, en het kan ook functionele gevolgen hebben. Het kan de ademhaling, het slapen, eten, drinken en zelfs het gezichtsvermogen verstoren,” Dr. Sarnoff zegt. “De afgelopen jaren zijn er enkele medische vorderingen gemaakt om de roodheid geassocieerd met rhinophyma te maskeren en te beheersen, maar chirurgie is nog steeds de enige optie om de misvorming te corrigeren. Het veld staat wijd open voor onderzoekers die geïnteresseerd zijn in het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden voor preventie en behandeling van rhinophyma, ”zegt ze.

Rhinophyma is een subtype van rosacea dat wordt gekenmerkt door een verdikte huid en vergroting van de talgklieren, en er kunnen ook prominente telangiëctasieën, venulectasieën en poriën zijn. De pathologie heeft betrekking op de huid, niet op kraakbeen of bot, en treft meestal de neus – meestal de onderste tweederde. Er kunnen zich echter ook phymateuze veranderingen voordoen op het voorhoofd, de oren, de kin en de oogleden.
Hoewel rosacea veel vaker voorkomt bij vrouwen, lopen mannen met rosacea een groter risico om rhinophyma te ontwikkelen dan hun vrouwelijke tegenhangers. Bovendien wordt rhinophyma vaker gezien bij blanken dan bij andere raciale groepen, en vooral bij blanken met een zeer blanke huid.
‘Een reden voor deze verschillen is niet bekend. Ze suggereren dat er een hormonale of genetische component kan zijn die bijdraagt ​​aan rhinophyma, en andere theorieën stellen Demodex-mijten voor, blootstelling aan ultraviolet licht, hitte, vitaminetekort en alcohol- of cafeïnegebruik kunnen oorzakelijke of verergerende factoren zijn, ”zegt Dr. Sar

Aangenomen wordt dat de fymateuze veranderingen het gevolg zijn van niet-gereguleerde oppervlakkige vaatverwijding en vasculaire instabiliteit, wat leidt tot lekkage van de lymfe in de omliggende weefsels. Ophoping van lymfe veroorzaakt  fibrose vergrote talgklieren.
“Bij mensen die een bril dragen, kan de druk van de neuskussentjes in het bijzonder de lymfedrainage belemmeren en de lokalisatie van phymateuze veranderingen in het onderste tweederde deel van de neus verklaren”, merkt Dr. Sarnoff op.

BEHANDELINGSOPTIES
Vasculaire specifieke lasers of intensieve behandeling met gepulseerd licht gericht op bloedvaten kunnen worden gebruikt om roodheid en telangiëctasieën te verminderen. Medische behandelingen die roodheid kunnen helpen verlichten, zijn onder meer  ivermectine, brimonidine en oxymetazoline en orale aspirine, clonidine en propranolol.

Chirurgie  blijft echter de enige optie voor weefselcontouring. Benaderingen die de voorkeur hebben, zijn onder meer de bloedloze, verwarmde scalpeltechniek, radiofrequente ablatie, elektrochirurgie en laserresurfacing met behulp van een kooldioxide-, erbium: YAG- of neodynium: YAG-laser.
PREVENTIEVE STRATEGIEËN
Er zijn aanwijzingen dat chronische lage dosis isotretinoïne (5-10 mg / dag) die in een vroeg stadium van rhinophyma is begonnen, kan helpen de talggroei te verminderen. Daarnaast is er belangstelling geweest voor het gebruik van tamoxifen.
“Er zijn studies nodig om te onderzoeken of deze geneesmiddelen nuttig kunnen zijn voor het beperken van de progressie van rhinophyma, inclusief de toedieningsroute “, zegt Dr. Sarnoff

 

1 gedachte over “Rhinophyma preventie en behandeling”

Plaats een reactie

elf + twee =