roaccutane

Isotretinoine (Roaccutane) is een vorm van vitamine A. Het wordt normaal gesproken alleen gebruikt bij ernstige rosacea en wanneer de symptomen niet reageren op antibiotica. Het middel werkt doordat het voorkomt dat de poriën verstoppen, het werkt op de talgklieren. Het heeft ook een ontstekingsremmende werking. Een lage dosering roaccutane werkt voor sommige mensen met rosacea. Er is vooral onderzoek gedaan naar de effectiviteit van roaccutane bij mensen met subtype 2 (Papulopustulaire ) en subtype 3 (phymateuze) rosacea.

Het blijkt vooral effectief bij subtype 2 rosacea en is minstens zo effectief als antibiotica. Vaak moet roaccutane langere tijd gebruikt worden, zo’n 3 of 4 maanden of langer, voordat roaccutane het gewenste resultaat geeft. Nadat het middel gestopt wordt, komt rosacea vaak weer terug. Hoewel het een effectief middel is, heeft het nogal wat bijwerkingen. Het kan zorgen voor onder meer: stemmingswisselingen, leverschade, vermoeidheid, haarverlies.

 

Vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn mogen het niet gebruiken. Het kan zorgen voor miskramen en geboortedefecten.

Zorg dat je je goed laat informeren door een arts wanneer je overweegt roaccutane te gaan gebruiken.

Nieuwberichten over (roaccutane)

In 1982 is Accutane (isotretinoine) op de Amerikaanse markt gebracht door Hoffman-LaRoche om acne te behandelen. In 1985 is het op de Europese markt gebracht onder de naam Roaccutane. Roaccutane wordt ook wel voorgeschreven bij rosacea. In 2002 liep het patent op Accutane af en zijn er ook door andere fabrikanten generieke versies van het medicijn gemaakt.

Al meer dan 6000 mensen hebben een rechtzaak aangespannen tegen de maker, omdat zij vinden dat zij niet gewaarschuwd zijn over de ernstige bijwerkingen op het spijsverteringskanaal, waaronder de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. In het artikel wordt dit “Accutane IBD” en “Accutane ziekte van Crohn” genoemd. Bij deze ziekten is er sprake van ontstekingen in de darmen, wat uiteraard van behoorlijke invloed kan zijn op het (dagelijks) leven. Bij individuele schikkingen zijn bedragen uitgekeerd van $ 25 miljoen.
Andere bijwerkingen zijn onder meer:

geboorte defecten en depressie.

Meer over accutane rechtzaken in Amerika

Acne medicijn en IBD

Bericht van woensdag 20 februari 2013. Een nieuwe studie spreekt het idee dat het voorschrijven acne medicijn Accutane het risico van de ziekte van Crohn of colitis bij vrouwen verhoogt tegen. Accutane is in Nederland bekend onder de naam Roaccutane. De werkzame stof is isotretinoïne. Het wordt wel voorgeschreven bij ernstige acne, maar soms ook bij rosacea. In het verleden heb ik op deze website nieuwsberichten geplaatst van de vele Amerikaanse rechtzaken die mensen hadden aangespannen tegen de maker van Accutane. Bij deze mensen waren de bijwerkingen van het middel zo ernstig, dat zij de makers aansprakelijk stelden.

 

Uit nieuw onderzoek blijkt, dat het roaccutane wellicht toch niet de darmziekten Collitus ulcerosa en/of Crohn veroorzaakt.

Het onderzoek onder meer dan 45.000 vrouwen vond geen dergelijke band tussen Roaccutane (isotretinoine) gebruik en deze ziekten, die gezamenlijk bekend staan als inflammatory bowel disease (IBD).

Een deskundige die niet is aangesloten het onderzoek noemde het een “welkome review.”
“Er is veel speculatie en zelfs rechtszaken die stellen dat Accutane gerelateerde inflammatoire darmziekten veroorzaakt,” zei Dr Michele Green, een dermatoloog in Lenox Hill Hospital in New York.
“Dermatologen zijn ontmoedigd van het gebruik van Accutane en de makers van Accutane hun productie gestaakt als gevolg van talloze rechtszaken”, zegt ze, maar “deze studie vestigt nogmaals aandacht voor de veiligheid van Accutane.”

Colitis ulcerosa en ziekte van Crohn zijn de meest voorkomende vormen van IBD, een groep aandoeningen waarbij de darmen ontstoken zijn. Symptomen zijn onder meer buikpijn, diarree, verlies van eetlust, onverklaarbaar gewichtsverlies, bloeden uit het rectum, koorts, gewrichtspijn en huidproblemen.

In deze studie, gepubliceerd in het februarinummer van JAMA Dermatologie, hebben onderzoekers bijna 2.200 vrouwen vergeleken in de vruchtbare leeftijd die IBD hadden met een andere groep van meer dan 43.000 vrouwen zonder IBD.

Slechts 10 (0,46 procent) van de IBD-patiënten en 191 (0,44 procent) van de in de controlegroep had Accutane gebruikt – dus was er geen wezenlijk verschil.

De bevindingen “suggereren geen verhoging van het risico” voor IBD bij degenen die gebruik maken Accutane, concludeerde Mahyar Etminan, van de Universiteit van British Columbia in Canada, en collega’s.

Ernstige acne en rosacea kan leiden tot ernstige emotionele stress. De studie resultaten tonen aan dat de bezorgdheid over IBD, artsen niet moet beletten om Roaccutane voor te schrijven aan deze patiënten, zo concludeerden de onderzoekers in een persbericht.

“Helaas, Accutane is al gedemoniseerd en patiënten hebben minder kans dit medicijn te ontvangen als gevolg van de onverdiende negatieve reputatie,” zei ze.

Een andere dermatologie deskundige zei “er zijn gewoon geen harde bewijzen om Accutane en darmstoornissen koppelen.”

“Dit is de derde studie die gepubliceerd is in verband met de evaluatie van de relatie tussen isotretinoïne en ontstekingsziekten. De twee vorige studies toonden tegenstrijdige resultaten,” zei Dr Joshua Zeichner, een assistent-professor in de dermatologie aan de Icahn School of Medicine op de berg Sinaï, in New York City .

Volgens Zeichner, ” toonde een voorgaande studie geen verband aan en de andere liet een klein verband tussen isotretinoïne [Accutane] en colitis ulcerosa alleen. Dit onderzoek kijkt specifiek naar volwassen vrouwen en toont geen verband tussen het geneesmiddel en inflammatoire darmziekten . ”

Al met al, zei hij, “de gegevens van deze drie studies zijn niet voldoende om een oorzakelijk verband tussen isotretinoïne gebruik en inflammatoire darmziekten aan te tonen.” Hij zei dat het bestaan van een link tussen acne en IBD is ook verre van bewezen.

Echter (Ro)Accutane is niet geschikt voor gebruik door bepaalde patiënten, vooral bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, omdat het gebruik ervan is gekoppeld aan een hogere incidentie van geboorteafwijkingen.

“Een vrouw die zwanger is, borstvoeding geeft of niet in overeenstemming is met het gebruik twee vormen van anticonceptie moeten niet in aanmerking komen,” voor het gebruik van dit acne medicijn, zei Zeichner, die tevens directeur is van Cosmetisch & Clinical Research in het Mount Sinai Medical Center.

Hij voegde eraan toe dat mensen met een voorgeschiedenis van ernstige depressie ook wordt geadviseerd om weg te blijven van Accutane, net als mensen met een leverziekte of een hoog cholesterolgehalte.

Plaats een reactie

5 × 1 =