Slakkenslijm, onzin of wondermiddel?

Een paar jaar geleden kwam een nieuw, wondermiddel(?) product op de markt. Slakkenslijm! Het zou alles moeten verhelpen volgens de advertenties. Rimpels, striea, acne, littekens als gevolg van brandwonden, pigmentvlekken.
Zoek eens op internet naar slakkenslijm en je krijgt duizenden slakkenslijmproducten die beloven de huid te verbeteren. Er zijn skeptici en gelovers, maar doet het ook wat?
Is het oplichting of niet? De slak (Cryptomphalus aspersa, klinkt exotisch maar het is gewoon een slak die je ook in je tuin kan vinden) laat een stof los die helpt bij huid regeneratie en die de effecten van vrije radicalen kan verminderen. Het gebruik van slakkenslijm is sterk vergroot, het heeft zels een inci code. (Op de internationale lijst van cosmetica ingredienten staat het geregistreerd onder SSF Snail Secretion Filtrate.)
In 1960 is het effect van het slijm per ongeluk ontdekt door een oncoloog (Rafael Abad) die observeerde dat slakken snel kleine wondjes heelden als gevolg van radiotherapie, gebruikt om kanker te besrijden. Het bleek ook dat het een ander slijm was, dan dat ze normaal gesproken gebruiken om zich voort te bewegen.
het slijm komt vrij op het moment dat een slak zich aangevallen voelt.Vandaar dat de slakken geprikt worden met een stok om zo duizenden liters van het spul te verkrijgen. Daarna gaat het naar laboratoria waar het verwerkt wordt in de cosmetische industrie. Het spul is duur. Het kost al gauw duizend euro per liter.
Uit onderzoek blijkt dat slakkenslijm ervoor zorgt dat de huidcellen zich sneller verdelen en dat de collageen productie omhoog gaat.
Slakkenslijm, de conclusie
Slakkenslijm is niet helemaal onzin, het bestaat uit allantoine, glycol zuur, collageen, elastine en Hyaluronzuur. Wetenschappelijk onderzoek toont wel enig effect aan van slakkenslijm op de huid. Het is in geen geval een wondermiddel. Zelfs de beste kwaliteit niet. Het maakt rimpels en littekens niet weg, maar het kan wel zorgen voor een snellere vervaging van “vers” littekenweefsel, bijvoorbeeld na brandwondjes.

Plaats een reactie

negentien − 2 =