Spiermassa heeft een effect op rosacea! WTF?

Heb je je ook voorgenomen om fitter te worden, dunner te worden en naar de sportschool te gaan?
Ik wel, en toen kwam ik een artikel tegen dat een link legt tussen spiermassa en rosacea. In een koreaans artikel was te lezen dat de ernst van rosacea minder werd wanneer de spiermassa toenam. Het onderzoek is uitgevoerd bij 110 mensen over een periode van 2 jaar. De meesten hadden last van type 1 rosacea (vooral roodheid). Een paar deelnemers hadden type 2 (pukkels). Geen van de mensen had ernstige rosacea.
75 % had milde rosacea en 25% had matige rosacea.
Om de hoeveelheid spieren te berekenen gebruikte men een lichaams scanner.
Waarom spiermassa onderzoeken in relatie tot rosacea? Er is een link gevonden tussen rosacea en zwaarlijvigheid en metabool syndroom. De gedachte is dat spiermassa een beschermende factor is tegen metabool syndroom.
Het bleek dat rosacea symptomen afnamen naarmate er meer spiermassa was. Er werd rekening gehouden met leeftijd, geslacht, roken, en fysieke activiteit.

Een paar rare dingen aan dit onderzoek:

De afname van symptomen gold alleen voor mensen met matige rosacea en niet voor milde rosacea.

Verder weten we dus nu niet wat het effect van spiermassa is op ernstige rosacea, want er deden geen mensen met ernstige rosacea mee aan het onderzoek.

De onderzoekers kunnen geen verklaring geven voor het gevonden resultaat. Misschien hadden ze beter eerst kunnen kijken of men last had van metabool syndroom en dan kijken wat het effect van spiermassa daarop was, want wat hebben ze nou eigenlijk gemeten.

De resultaten waren van toepassing op vrouwen. Voor mannen was geen effect gevonden. (waarom niet?)

Meer vragen dan antwoorden dus.

In ieder geval is het nooit een slecht idee om naar de sportschool te gaan. En als het een beetje mee zit heeft het ook nog effect op je rosacea. Natuurlijk alleen als je vrouw bent, matige rosacea hebt en wellicht last hebt van metabool syndroom. Ben benieuwd of dit onderzoek nog een vervolg krijgt.

.

Reference:

Nam JH, Yang J, Park J, Seo JH, Chang Y, Ryu S, Kim WS. Association between rosacea severity and relative muscle mass: A cross-sectional study. The Journal of Dermatology 2018; 1-7. doi: 10.1111/1346-8138.14689

Plaats een reactie

12 − 12 =