Vitamine D als oorzaak?

Vitamine D heb je nodig voor sterke botten. Het bevordert de opname van calcium. Vitamine D is ook belangrijk op andere manieren. De spieren hebben het nodig om goed te kunnen bewegen en de zenuwen hebben het nodig voor het overbrengen van boodschappen tussen de hersenen en andere lichaamsdelen. Het immuunsysteem heeft vitamine D nodig om virussen en bacteriën te bestrijden. Ook in de huid. 

Uit een onderzoek dat gepubliceerd is in de “Journal of Allergy and Clinical Immunology” blijkt dat vitamine d de productie van peptiden in de huid op gang brengt die effectief zijn tegen micro-organismen. Het helpt dus het immuunsysteem en daardoor wordt de huid beschermt.  De peptide waar het om gaat is cathelicidine. Cathelicidine helpt normaal gesproken huidinfecties te voorkomen.

Er zijn aanwijzingen dat mensen met eczeem een tekort hebben aan cathelicidine. De inname van meer vitamine D helpt het eczeem te verminderen. Er zijn meer onderzoeken nodig om deze resultaten te bevestigen, maar de resultaten waren veelbelovend.

De relatie tussen vitamine D en rosacea is gecompliceerder. Uit een eerder onderzoek blijkt namelijk dat rosacea patiënten teveel cathelicidine in hun huid hebben en bovendien is deze ook nog eens abnormaal. De veronderstelling is, dat juist de cathelicidine de oorzaak is van rosacea symptomen. Het verhogen van de inname van vitamine D zou dan tot meer cathelicidine en dus meer symptomen van rosacea kunnen leiden. Volgens de onderzoeker zouden rosacea patiënten baat kunnen hebben bij middelen die de cathelicidine productie in de huid blokkeren / verminderen. (zie ook: waarom werkt doxycycline tegen rosacea).

 

Dit alles neemt niet weg dat vitamine D een belangrijke functie heeft in het lichaam. Een tekort kan leiden tot allerlei lichamelijke problemen. Dus hoewel vitamine D mogelijk een rol speelt in rosacea kan je er ook niet zonder.

Er zijn niet zoveel voedingsmiddelen waar vitamine d in zit:

– vette vis, dat wil zeggen: zalm, tonijn en makreel

– lever (rund), kaas en eigeel

– Het wordt soms toegevoegd ontbijtgranen, margarine en bak en braad producten

Vitamine D halen we voornamelijk uit zonlicht. Het lichaam maakt vitamine d aan wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Een donkere huid maakt minder vitamine d aan dan een lichte huid. Zonlicht door het raam wanneer je binnen zit geeft zorgt niet voor de aanmaak van vitamine d. Mensen die de zon vermijden kunnen er het beste voor zorgen dat ze genoeg vitamine d via de voeding binnenkrijgen. (Velen van ons mijden toch de zon, omdat het de symptomen van vooral subtype 1 rosacea kan verergeren)

Wanneer je besluit dat je vitamine D supplementen wilt gebruiken, hou je dan aan de richtlijn op het potje en overleg eventueel met je arts. Teveel vitamine D kan schadelijk zijn, bijvoorbeeld:

– Misselijkheid, overgeven, weinig eetlust, constipatie, zwakte en gewichtsverlies, maar ook kan het schadelijk zijn voor de nieren. Dit kan gebeuren bij langdurige inname van teveel vitamine D3

Meer lezen; zonlicht, eczeem en voedselallergie

 

2013 Update: Uit onderzoek blijkt dat mensen met rosacea meer vitamine D in hun lichaam hebben:

zaterdag, 15 juni 2013 19:05

 

Zonlicht maakt rosacea erger. Dat is de ervaring van veel mensen met rosacea en is ook herhaaldelijk aangetoond bij wetenschappelijk onderzoek. Er is nog een reden waarom mensen met rosacea beter teveel zonlicht kunnen vermijden, namelijk vitamine D. Vitamine D wordt geproduceerd door het lichaam, wanneer je wordt blootgesteld aan zonlicht. Met een normaal niveau vitamine D zorgt het lichaam ervoor dat voldoende calcium en fosfaat wordt opgenomen zodat het immuunsysteem sterk blijft en ook de botten. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het vitamine D niveau van mensen met rosacea 25% hoger was dan dat van mensen zonder rosacea. De onderzoekers vragen zich af of een relatief hoog vitamine D niveau kan leiden tot de ontwikkeling van rosacea. Overigens is het belangrijk er bij te zeggen dat in het onderzoek de controlegroep een tekort had aan vitamine D en groep met rosacea geen excessief hoog vitamine D niveau had. Dit is een van de eerste onderzoeken die kijkt naar de relatie tussen rosacea en vitamine D. Eerder onderzoek van Richard Gallo naar cathelicidines toonde al aan dat vitamine D een rol speelt in het immuunsysteem van de huid. Lees hier alles over cathelicidines.
Bron
Cutan Ocul Toxicol. 2014 Mar;33(1):60-2. doi: 10.3109/15569527.2013.797907. Epub 2013 May 28.
Vitamin D status in patients with rosacea.

 

Duodecim. 2012;128(22):2327-35.
[New insights in the pathogenesis and treatment of rosacea].

 

Hautarzt. 2011 Nov;62(11):815-9. doi: 10.1007/s00105-011-2142-9.

[Antimicrobial peptides, Vitamin D₃ and more. How rosacea may develop].

[Article in German]
Reacties:

RE: Vitamine D als oorzaak?Nora 22-12-2013 22:44

Els van Dam zei:

Als MS-patiente heb ik al jarenlang een extreem laag vitamine D niveau en al even zo vele jaren heb ik rosacea. Dus vitamine D als boosdoener lijkt mij onzin. Sinds enige tijd behandel ik mijn gezicht met duindoornolie en het resultaat is verbluffend goed! Metronidazol en Clindamycine hadden nauwelijks effect en maakten het op den duur zelfs erger.

Hoi Els, van welk merk gebruik je de duindoornolie? Gebruik je de olie als je naar buiten moet, of alleen ’s nachts voor het slapen gaan?

vitamine DEls van Dam 26-06-2013 16:47

Als MS-patiente heb ik al jarenlang een extreem laag vitamine D niveau en al even zo vele jaren heb ik rosacea. Dus vitamine D als boosdoener lijkt mij onzin. Sinds enige tijd behandel ik mijn gezicht met duindoornolie en het resultaat is verbluffend goed! Metronidazol en Clindamycine hadden nauwelijks effect en maakten het op den duur zelfs erger.

Plaats een reactie

1 × twee =