Voeding en rosacea

Veel mensen met rosacea geven aan dat het eten van bepaalde voedingsmiddelen bij hen leidt tot extra blozen, een branderig gevoel in het gezicht en het ontstaan van papels en pustels. Dit wil niet zeggen dat voeding rosacea veroorzaakt, maar het kan er wel invloed op hebben

Er bestaan een aantal diëten die kunnen helpen de symptomen onder controle te houden.

  • Het histamine beperkt dieet

Sommige voedingsmiddelen veel histamine bevatten.Histamine zet de bloedvaten open. Voedingsmiddelen met histamine zijn   bijvoorbeeld chocola en tomaten. Een histamine beperkt dieet kan helpen tegen rosacea, vooral tegen het blozen.

  • Teveel koolhydraten, rosacea 101 dieet

Er zijn diëten (bijvoorbeeld het dieet van Brady Barrows uit het boek rosacea 101) die veronderstellen dat teveel koolhydraten leiden tot extra ontstekingen, doordat er meer insuline wordt aangemaakt. Hierdoor worden er lichamelijke processen in gang gezet die ontstekingsbevorderend werken. Dat is tenminste de gedachte achter dit dieet. Koolhydraten zitten bijvoorbeeld in rijst en pasta. (het boek is verkrijgbaar bij o.a. bol.com)

  • Het ontstekingsremmende dieet

Het ontstekingsremmende dieet “zou de ontstekingsachtergrond in het gezicht moeten stoppen”.

  • Het basisch – zuur dieet

Hoewel de meningen verdeeld zijn over de wetenschappelijke onderbouwing van dit dieet, zijn er mensen die zeggen er baat bij te hebben. De veronderstelling van het basisch – zuur dieet is dat je de zuurgraad van je lichaam kunt beinvloeden door je dieet aan te passen. De gedachte is, dat een te hoge zuurgraad nadelige effecten heeft op rosacea.

En dan nog dit over voeding en rosacea

Er zijn ontzettend veel voedingsmiddelen die een trigger kunnen zijn van de symptomen van rosacea. De redenen daarvoor kunnen verschillend zijn.Zoals eerder genoemd is histamine een stof die de bloedvaten open zet, maar ook tryptofaan en niacine kunnen tot blozen leiden. tryptofaan komt voor in bijvoorbeeld eieren, spinazie en zalm. Tryptofaan wordt in het lichaam omgezet in niacine (vitamine b3). Niacine kan zorgen voor prostaglandine productie en dit kan er weer toe leiden dat de bloedvaten open gaan staan. Overigens kan niacine ook in voedingsupplementen zitten. Op deze (Engelse) site kun je vinden waar tryptofaan precies in zit. Hier kun je vinden waar niacine in zit (Engels)

Er zijn enige aanwijzingen dat caffeine een nadelig effect heeft op rosacea. Ook alcohol kan een negatief effect hebben op rosacea. Sterk gekruid eten kan er ook voor zorgen dat de bloedvaatjes in je gezicht gaan openstaan.Probeer pittige kruiden dus zoveel mogelijk te vermijden.Soms is eten of drinken gewoon te heet van temperatuur. Hete soep, thee en koffie bijvoorbeeld, kunnen onmiddellijk leiden tot blozen. In dat geval is het natuurlijk het meest eenvoudig om het gewoon te laten afkoelen voordat je het opeet.

Plaats een reactie

16 + negentien =