We kunnen ook Parkinson toevoegen


De ziekte van Parkinson is inmiddels toegetreden tot de steeds groeiende lijst van ernstige aandoeningen die mogelijk in verband kunnen worden gebracht met rosacea. Dit meldde een Deens onderzoeksteam onlangs in JAMA Neurology. Hoewel dergelijke rapporten onnodige zorgen veroorzaken bij sommigen die rosacea hebben, kan de ontdekking nuttig zijn. Zowel voor artsen bij de beoordeling van de algehele gezondheid van patiënten en medische wetenschappers in hun inspanningen om nieuwe therapieën te ontwikkelen.

Onderzoekers in Denemarken hebben  een verhoogd risico op de ziekte van Parkinson waargenomen. Maar ook dat de ziekte op jongere leeftijd begint als bij mensen zonder huidaandoening.  De studie volgde de gehele bevolking van Denemarken meer dan 18 jaar – meer dan 5,4 miljoen mensen – 1997-2011.
De onderzoekers hebben berekend dat mensen met rosacea een 1,71 keer groter risico op de ziekte van Parkinson hadden dan mensen zonder rosacea en patiënten met oculaire rosacea ( rosacea van de ogen) hadden een 2,03 keer groter risico op het ontwikkelen van Parkinson. Daarnaast beginnen de symptomen van Parkinson ongeveer 2,4 jaar eerder in rosacea patiënten dan bij mensen zonder de huidaandoening.
Waarom?


De onderzoekers hebben  ook opgemerkt dat hoewel de basis voor de link tussen de ziekte van Parkinson en rosacea  onbekend is, het goed mogelijk is, dat de   verhoogde matrix metalloproteïnase (MMP) activiteit een rol speelt. MMPs zijn enzymen die cathelicidinen in het aangeboren immuunsysteem  activeren. Patiënten met rosacea en de ziekte van Parkinson en andere neurodegeneratieve aandoeningen vertonen verhoogde MMP-activiteit.

Recente erkenning van de betrokkenheid van het zenuwstelsel in rosacea, met inbegrip van symptomen zoals brandend en stekend gevoel, pijnlijke huid, blozen, migraine, en andere symptomen, ondersteunt dit ook, aldus de onderzoekers. Zij merkte ook op dat eerder onderzoek een verhoogde MMP-activiteit in het traanvocht van patiënten met oculaire rosacea vond

De onderzoekers zeggen dat verdere studies nodig zijn om hun waarneming en de klinische gevolgen bevestigen. (maar dat zeggen alle onderzoekers, altijd, over alles)

Referentie:
 
Egeberg A, Hansen PR, Gislason GH, et al. Het verkennen van de associatie tussen rosacea en de ziekte van Parkinson: een Deense landelijke cohort studie. JAMA Neurol. doi: 10,1001 / jamaneurol.2016.0022 gepubliceerd online 21 maart 2016.

Nieuws ontvangen?

Berichtje ontvangen wanneer er nieuwe artikelen op deze site staan?
Schrijf je hieronder in.
(Je krijgt max 1x per maand een mailtje want spam hoort in een blikje en niet in je mail box.)


Een reactie plaatsen

12 − negen =