Groter risico op Alzheimer en dementie

Nieuw Deens onderzoek heeft vastgesteld dat mensen met rosacea een licht verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van Alzheimer.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. De symptomen bestaan uit een achteruitgang van mentale vaardigheden en geheugen, waardoor de dagelijkse activiteiten een opgaven worden.

De kans op Alzheimer is groter voor vrouwen met rosacea dan mannen en wordt groter na het 60ste levensjaar in vergelijking met mensen zonder rosacea. Het risico bij mannen was weliswaar kleiner dan bij vrouwen, maar nog steeds iets verhoogd ten op zichte van mensen zonder huidaandoening.

De kans op Alzheimer is ondanks de diagnose rosacea nog steeds klein. Het is niet zo, dat wanneer je rosacea hebt dat je dan ook Alzheimer krijgt. Er is geen oorzakelijk verband aangetoond tussen rosacea en Alzheimer. Het onderzoek is gedaan onder de Deense

bevolking. Het is niet bekend of vergelijkbare resultaten gevonden zullen worden onder andere bevolkingsgroepen dan de Deense.

Meer over de link

Er wordt gedacht dat MMP’s en AMP’s betrokken zijn bij het ziekteproces bij Alzheimer en andere types dementie. Deze proteines zijn aanwezig bij alle zoogdieren, maar verhoogde gehaltes zijn mogelijk betrokken bij aandoeningen zoals Parkinson, maar ook Alzheimer en Rosacea. MMP’s en AMP’s spelen een rol in het aangeboren immuunsysteem en cellulaire functies.

Al eerder werd een link gevonden tussen Parkinson en rosacea. Maar er is momenteel een golf van onderzoek naar de link tussen aandoeningen en rosacea, waaronder dus Parkinson, diabetes, MS, coeliakie en meer.

Plaats een reactie

vier × 1 =