Honing

Het gebruik van honing bij rosacea

donderdag, 27 februari 2014 11:14

Ik kwam een artikel tegen over het gebruik van honing bij rosacea. En dan heb ik het niet over honing op je brood, maar over honing op je gezicht. (ja echt waar!)
Volgens het artikel heeft honing positieve eigenschappen die kunnen bijdragen aan herstel en vermindering van huidproblemen.

 

  • Honing wordt klaarblijkelijk gebruikt bij het helen van wonden, het voorkomt deels littekens en houdt de huid vochtig
  • Honing is een natuurlijke vochtvasthouder, het trekt vocht aan.
  • Bevat een enzym dat hydrogen peroxide produceert en dat kan bacterien doden.
  • pH van honing is normaal gesproken tussen de 3.2 en 4.5 Dit is een zuur ph niveau en voorkomt de groei van vele bacterien.
Er is dus onderzoek gedaan naar het effect van Kanuka honing op rosacea. (Nee het is geen type fout, naast manuka honing bestaat er ook kanuka honing)
Er werd vooral gekeken naar de haalbaarheid van het aanbrengen van honing twee keer per dag. Op zich geen gek idee om dit te onderzoeken, want het lijkt me nogal een plakkerig gedoe dat moeilijk vol te houden is. Het resultaat was dat patienten dit geen probleem vonden. Het effect was positief. Naar mijn mening was het onderzoek te slecht van opzet om hier veel conclusies uit te kunnen trekken. Er werd geen rekening gehouden met een eventueel placebo effect.
Ben benieuwd of er meer onderzoek zal volgen.

Plaats een reactie

twee + 11 =