LDL cholesterol en rosacea

Mensen met rosacea hebben volgens nieuwe onderzoek meer kans op hart en vaatziekten. Uit Turks onderzoek bleek, dat de 60 patienten met rosacea een relatief hoger gehalte LDL cholesterol hadden, in vergelijking met een groep van 60 mensen zonder rosacea.
LDL cholesterol is de “slechte”vorm van cholesterol. Ook bleek de groep met rosacea vaker een familiegeschiedenis te hebben waarin hart en vaatziekten significant vaker voorkwam. Ook bleek dat de mensen met rosacea vaker rookten en relatief meer alcohol dronken. (ik heb zo mijn twijfels bij dit resultaat, alcohol is geen oorzaak van rosacea, het is wel een trigger, lees ook dit verwarrende bericht over roken) De onderzoekers geven aan dat de relatie tussen rosacea en hart en vaatziekten opgehelderd moet worden. In de tussentijd adviseren ze rosacea patienten om goed op hun cholesterol gehalte te letten, vanwege het verhoogde risico.
In een ongerelateerd artikel kwam ik tegen dat HDL cholesterol (het goede cholesterol) juist ontstekingsremmend werkt.
Meer weten over hoe je aan een te hoog LDL cholesterol komt en vooral hoe je er weer af komt? Deze site geeft realistisch advies.
(laat uiteraard wel eerst even door de dokter vaststellen of het cholesterol te hoog is, voordat je je aan allerlei ingewikkelde dieten onderwerpt.
Bron
Duman N, Ersoy Evans S, Atakan N. Rosacea and cardiovascular risk factors: a case control study. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. 2013 Aug 2. doi: 10.1111/jdv. 12234

1 gedachte over “LDL cholesterol en rosacea”

  1. Interessant om te lezen over een verband tussen verhoogd cholesterol en rosacea. Ik heb kast van beide en vraag me dat al langer af maar kon er nooit echt info over vinden. Wat ik lastig vindt is een dieet vinden dat voor beide aandoeningen effect heeft. Veel wat goed qua voeding voor cholesterol zou zijn is juist slecht voor rosacea zoals avocado, tomaat, groene thee, gember, pure chocolade en aardbei. Dus ik kom er geen wijs uit. Iemand tips?

    Beantwoorden

Plaats een reactie

elf − 1 =