Psychosociale effecten van rosacea en de gevolgen van stress

Rosacea is voor velen meer dan alleen een cosmetisch probleem. Het is moeilijk een voor iedereen zichtbare aandoening te negeren of te verbergen. Daarbij is de aandoening chronisch en behandelingsmethoden zijn niet altijd even effectief. Dit alles kan er toe leiden dat de symptomen van rosacea het psychosociaal functioneren negatief beinvloeden. Uit een onderzoek en enquetes onder mensen met rosacea  bleek dat mensen met rosacea:

– minder tevreden zijn met het eigen leven
– het gevoel hebben weinig sociale steun te krijgen
– soms moeite hebben met functioneren in het dagelijks leven

 

Mensen hebben gevoelens van frustratie en schaamte. Uit enquetes van de NRS (National Rosacea Society) blijkt dat 41% van de ondervraagden zegt sociale situaties uit de weg te gaan. 70% van de ondervraagden zegt dat leven met rosacea het zelfvertrouwen heeft aangetast. 70% zegt dat ernstige rosacea een negatief effect heeft op interacties met anderen om het werk, 30% zegt wel eens niet naar het werk te gaan.

– de eigen gezondheid als slechter ervaren

– meer gevoelens hebben van angst en depressie

Een huidaandoening die onverwacht erger kan worden kan leiden tot spanningen. Bovendien denken mensen misschien dat je een drankprobleem hebt, omdat een rode neus of een rood gezich geassocieerd wordt met alcoholgebruik.
– behoefte hebben aan steungroepen

Rosacea kan negatieve psychosociale gevolgen hebben. Rosacea is een chronische aandoening en kan daardoor effect hebben op allerlei levensgebieden zoals werk, relatie en het ontmoeten van (nieuwe) mensen.

 

– zich zorgen maken
Mensen maken zich zorgen dat de aandoening erger wordt, of dat de medicijnen negatieve bijwerkingen hebben.
– minder zelfvertrouwen

 

Het is logisch dat er een relatie is tussen de ernst van de symptomen en de mate waarin het psychosociaal functioneren beinvloed wordt. Kortom, rosacea is een chronische aandoening die erg stressvol kan zijn en invloed heeft op allerlei levensgebieden.

Steeds meer onderzoeken laten zien dat stress een negatieve invloed heeft op (chronische) huidaandoeningen, zoals psoriasis en rosacea. Gevoelens van depressie, angst spanning, boosheid kunnen de symptomen van huidaandoeningen erger maken. Zie ook dit artikel over eczeem.  Door biologische veranderingen in het lichaam als reactie op stress, worden in de huid neuropeptides losgelaten die kunnen zorgen voor huidklachten. Daarbij kan je denken aan gevoeligheid, prikkelingen, ontstekingen, jeuk etc. Wanneer mensen zich zorgen maken over hun huidaandoening kan dit leiden tot negatieve gevoelens. Ze trekken zich terug uit het sociale leven en worden misschien depressief en angstig. Dit houdt een vicieuze cirkel in stand.

Stress management strategieen, zoals yoga, meditatie, cognitieve gedragstherapie en hypnose kunnen ervoor zorgen dat men niet in deze vicieuze cirkel terecht komt. Stress kan daarbij nog voor zorgen dat de beschermende functie van de bovenste huidlaag wordt ondermijnd. Dit maakt de huid vatbaar voor allergenen en bacterieen.

Lees hier meer over de relatie tussen stress en huidaandoeningen (externe link, Engels)

Plaats een reactie

2 × vier =