Wat je niet wist over beeldschermen

Er is al veel te doen geweest om veronderstelde gezondheidsproblemen als gevolg van mobieltjes, zendmasten en andere technologie. Nu zijn er blijkbaar ook verdenkingen waar het gaat om de monitor van de computer.

Volgens dit bericht in de “economic India times” is er een nieuw medisch onderzoek (wat ik niet heb kunnen terug vinden) dat aanwijzingen geeft dat computer monitoren kunnen leiden tot allergische reacties van de huid. De verklaring is dat er door statische elektriciteit stof aan blijft plakken wat de huidreacties kan veroorzaken. Op zich een niet heel erg ver gezochte gedachte.

Volgens een dermatoloog (verbonden aan het een ziekenhuis in Delhi) hebben mensen met bestaande huidklachten zoals allergieën, rosacea en overgevoeligheid voor licht meer risico, omdat niet alleen stof, maar ook straling van de computer monitor de aandoeningen erger kan maken. “De straling kan leiden tot jeuk, een droge en gerimpelde huid en andere symptomen van huidveroudering. (Normaal gesproken worden deze symptomen geassocieerd met schade als gevolg van te veel zon).

Ook kan teveel blootstelling aan wit licht (ik neem aan dat ze TL verlichting bedoelen e.d.) rosacea symptomen erger maken en de airco kan zorgen voor meer eczeem klachten.

In het artikel worden aantal tips gegeven

  • Ga niet te dicht bij de monitor zitten en maak het beeldscherm goed schoon.
  • Zorg voor een goede hygiëne, was regelmatig je handen.
  • Gebruik crème om er voor te zorgen dat je huid niet te droog wordt.
  • Drink genoeg water en niet teveel koffie (en andere drankjes die cafeïne bevatten)
  • LCD schermen geven minder straling af dan andere schermen.

 

Het is de vraag hoe betrouwbaar het onderzoek is, er wordt geen bronvermelding genoemd in het artikel. Er zijn ook geen vergelijkbare onderzoeken te vinden die deze conclusies trekken. Niettemin kan het geen kwaad om het computerscherm goed schoon te houden en er niet te dicht bij te gaan zitten.

Plaats een reactie

twee × twee =