Overactief zenuwstelsel

Belangrijke symptomen bij rosacea zijn hevig blozen (flushing) en roodheid in het gezicht. Hitte en stress kunnen deze symptomen erger maken. Uit nieuw onderzoek blijkt dat mensen met rosacea een grotere reactie hebben van het autonome zenuwstelsel. Ze hadden een verhoogd zenuw, bloedvat en zweet reactie als gevolg van hitte of stress dan mensen zonder rosacea. De onderzoekers lieten de mensen die meededen aan het onderzoek onder meer een rekening oefening doen. Hieruit bleek dat men een verhoogde bloedtoevoer had, maar dat de hartslag en de bloeddruk gelijk bleven. De resultaten geven aan dat een deel van de rosacea symptomen verklaard kan worden als het gevolg van een overactief autonoom zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor onvrijwillige functies, zoals hartslag, spijsvertering, ademhaling en zweten. De functies gebeuren buiten het bewustzijn van de persoon. Deze functies zijn ook te beinvloeden door emoties. Emoties zijn tevens een rosacea trigger.

Of men wat met deze kennis kan in termen van behandeling is afwachten.

Zenuwstelsel

Twee recente onderzoeken geven aanwijzingen dat een niet goed werkend zenuwstelsel samenhangt met sommige symptomen van rosacea, namelijk roodheid en pukkels. Door biochemische en genetische testen onder 10 families, waarvan sommige leden rosacea hebben, hebben ze gevonden dat individuen met rosacea ontregelingen hadden in een aantal “transient receptor potential (TRP) ion channels”. TRP kanalen hebben een aantal functies, zo zijn de betrokken bij de zintuiglijke waarnemingen zoals warmte. Deze TRP kanalen zijn belangrijke componenten van het zenuwstelsel en sommige kunnen geactiveerd worden door bepaalde rosacea triggers, zoals hitte en capsaïcine. Dit laatste is een substantie die aanwezig is in gekruid eten. Een andere trigger is hitte.

TRP kanalen kunnen dus mogelijk een belangrijke rol spelen in het ontstaan van rosacea.

Een ander onderzoek heeft gevonden dat mensen met rosacea subtype 1 meer mestcellen hebben in de huid rond de bloedvaten en zenuwen. Mestcellen zijn cellen die onder andere histamine vrijgeven. Histamine speelt een rol bij het blozen.

Roodheid en branderigheid

Onderzoekers hebben een mogelijke relatie gevonden tussen het zenuwstelsel en de roodheid en branderigheid van subtype 1 rosacea. Blozen (flushing) gaat vaak samen met prikkende en brandende pijn. Dit zijn tekenen van activering van de zenuwen. De onderzoekers denken dat er een verstoorde communicatie is tussen de zenuwen en het vaatstelsel.

 

donderdag, 23 mei 2013 11:41

Van een neuropeptide (PACAP) is kortgeleden vastgesteld dat het een rol speelt in de regulatie van de bloedvaten. Hoewel PACAP zowel een ontstekingsbevorderende als een ontstekingsremmende werking bij verschillende aandoeningen bij dieren, maar de rol van PACAP in de menselijke huid wordt nog niet begrepen.

 

De onderzoekers hebben (bij vrijwilligers) de huid van de bovenarmen blootgesteld aan de PACAP. Dit leidde tot roodheid (flushing), zwellingen, jeuk maar niet tot pijn. De onderzoekers zeggen dat PACAP een rol kan hebben in pijn sensaties zoals branderigheid en een prikkend gevoel in combinatie met andere factoren. Het blokkeren van de neuropeptide zou een mogelijke behandeling kunnen zijn tegen de roodheid en “flushing”van rosacea.

Bron

5 gedachten over “Overactief zenuwstelsel”

  • plaatselijk wordt er wel met botox gewerkt en dat werkt vrij goed. Er staan ergens op deze site wel foto’s van voor en na met botox. Weet alleen even niet meer waar.

   Beantwoorden
 1. Met blokkeren van de zenuw bedoel ik echt een operatie in het ziekenhuis waarbij de sympatische zenuw (via je borstkas) wordt doorgesneden. Zelf heb ik nl alleen last van roodheid bij warmte, zon en spanningen. Buiten deze opvlammingen heb ik een normale rustige huid.
  Is iemand bekend met deze operatie? En wat zijn de resultaten?

  Beantwoorden
 2. Mijn onlangs geplaatste reactie is in afwachting van moderatie… Als je erg veel last hebt van rosacea dan grijp je alles aan, zelfs een operatie. Een reactie zou fijn zijn. Dank alvast.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

dertien − zeven =