Rosacea, insulineresistentie en metabool syndroom

Onderzoekers vonden onlangs een mogelijke relatie tussen rosacea en insulineresistentie – een metabole stoornis die een voorloper van diabetes is.

Ook vonden ze een relatie tussen rosacea en sommige elementen van het metabool syndroom. Ze denken dat dat rosacea en metabole aandoeningen misschien een vergelijkbare ziektecomponenten hebben.

Metabool syndroom is gerelateerd aan een verhoogd risico op type 2 diabetes mellitus en coronaire hartziekte. De diagnose wordt gesteld door het meten van glucose-intolerantie, insulineresistentie, dyslipidemie (hoog cholesterol), centrale obesitas (grote taille) en hypertensie (hoge bloeddruk), volgens het artikel in de European Journal of Dermatology.

Insulineresistentie werd berekend volgens een standaardmethode die insuline en glucose in het bloed vergelijkt. De onderzoekers hebben 47 rosacea patiënten en 50 personen zonder rosacea onderzocht op gehaltes insuline en suiker in het bloed.

De onderzoekers vonden dat rosacea patiënten  significant vaker insulineresistentie hebben. Bovendien waren sommige cardiovasculaire risicofactoren, zoals een abnormaal cholesterolgehalte en hoge bloeddruk,  ook aanwezig in rosacea patiënten. Ze denken dat de mogelijke relatie tussen rosacea en de abnormale aandoeningen kan worden verklaard door het feit dat cathelicidine gehaltes, inflammatoire cytokines en oxidatieve stress verhoogd zijn bij het ziekteproces van zowel rosacea als metabole stoornissen. (Meer weten over de rol van cathelicidine in rosacea)

Uiteraard is voor deze aanname meer onderzoek nodig.
Hoewel er geen oorzaak en gevolg is  vastgesteld, is er een recente stroom van wetenschappelijke rapporten over uiteenlopende aandoeningen die worden geassocieerd met rosacea, waaronder potentieel levensbedreigende systemische ziekten zoals coronaire hartziekte, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, diabetes, beroerte en zelfs kanker van de hersenen en schildklierkanker. Deskundigen speculeren dat ziekten  clusteren  als gevolg van de veerkracht en kwetsbaarheid van het individu.

 

1 gedachte over “Rosacea, insulineresistentie en metabool syndroom”

Plaats een reactie

13 − een =