Nieuw middel aangekondigd tegen rosacea

Het bedrijf Allergan heeft aangekondigd dat zij bij de Amerikaanse FDA een nieuwe middel hebben neergelegd ter goedkeuring voor de behandeling van rosacea.

De verwachting is dat het middel in de eerste helft van 2017 zal worden goedgekeurd voor de Amerikaanse markt. Allergan zal daarna ongetwijfeld goedkeuring gaan vragen bij de instanties van de EU.

De ervaring met Mirvaso leert dat het dan niet snel zal duren voordat het middel ook op de Europese markt te krijgen is, mits goedgekeurd natuurlijk.

De ontwikkeling is begonnen als V-101 van Vicept therapeuticals, heel lang geleden.

Allergan heeft het overgenomen. Mogelijk gaat het middel Azultro heten, maar dat is nog wandelgangen informatie. Er is geen naam gepubliceerd in het persbericht. (UPDATE 27.1.17  Het gaat Rhofade heten)

Het middel is een creme op basis van 1% oxymetazoline. Oxymetazoline wordt nu al gebruikt in neussprays tegen neusverkoudheid die je gewoon bij de drogist kunt kopen.

Het heeft daarmee dan ook dezelfde werking als brimonidine (Mirvaso). Beide middelen “knijpen de bloedvaatjes dicht” waardoor de roodheid van rosacea van met name type 1 minder prominent zichtbaar is.

Van Mirvaso weten we dat veel gebruikers een rebound effect ervaren. Wanneer het middel uitgewerkt is, komt de roodheid (al dan niet tijdelijk) in ergere mate terug. Hoewel er vast ook mensen zijn met positieve ervaringen. Allergan lijkt zich bewust te zijn van de kritiek op Mirvaso en wijst op het chemische verschil tussen beide middelen. Ze claimen ook dat oxymetazoline milder is dan brimonidine.

Tijdens klinische onderzoeken hebben ze vastgesteld dat vergeleken met Brimonidine:

Oxymetazoline langzamer begint te werken en langzamer stopt met werken

Het veiligheidsprofiel gunstiger is.

Dit wekt de suggestie dat de problemen die mensen met Mirvaso hebben wellicht niet of minder aan de orde zullen zijn bij oxymetazoline, maar dat de positieve effecten grotendeels hetzelfde zullen zijn.

Nog tenminste een jaar wachten lijkt wel een eeuwigheid als je het wilt proberen. Maar aan de andere kant is het veiligheidsprofiel van nieuwe middelen, of oude middelen met een nieuwe toepassing soms pas jaren nadat het op de markt is compleet. In de rapporten van de onderzoeksfasen van Mirvaso bijvoorbeeld, bleek dat er zich nauwelijks gevallen van rebound effecten voordeden.

Dus misschien is even wachten tot er meer duidelijk is zo slecht nog niet.

Update:

Het middel is inmiddels goedgekeurd in Amerika (rhofade, zie hieronder)

Plaats een reactie

5 × 5 =