Dieet triggers bij rosacea, hoe zit dat nou.
Het probleem met de bekende trigger lijst van voedingsmiddelen die rosacea erger maken, is wat mij betreft altijd geweest dat het volstrekt onduidelijk is wat de samenhang is van de lijst. Bovendien verschillen de lijsten die op internet te vinden zijn ook nog eens onderling van elkaar.
Ik dacht, laat ik eens een poging doen om uit te vinden wat al die voedingsmiddelen nou met elkaar gemeen hebben. Ik hou van logische verklaringen. Waarom nou geen chocola, of citroenen?
Na wat zoeken online kwam ik een artikel tegen waarin de schrijfster van een boek genaamd:
Glow: The Dermatologist’s Guide to a Whole Foods Younger Skin Diet.
Een logische verklaring aanlevert waar wellicht wat voor te zeggen is. De schrijfster, dr. Katta zegt dat tomaten, chocola en paprika’s allemaal 1 ding gemeen hebben. Ze bevatten cinnamaldehyde. Dit is een vaatverwijdende stof.
Niet alle triggers op de lijst bevatten deze stof, maar sommige hebben wel dezelfde werking met een andere oorzaak. Bijvoorbeeld hitte. Hete koffie is een trigger omdat het invloed heeft op de bloedvaatjes doordat het warm is en daardoor heeft het hetzelfde effect als cinnamaldehyde.
Hetzelfde geldt voor bier, wijn en andere alcoholische dranken.
Dr. Katta maakt vier groepen triggers:
voeding met cinnamaldehyde (kaneel, chocola, citroen en tomaat)
voeding met capsaicin (pepers, hete saus, pittige kruiden)
Alcohol
en Warmte
De eerste 2 categorieën zijn moeilijker bij te houden en te vermijden. Daarom is een dagboekje bijhouden soms handig.
Behalve deze nuttige informatie, geeft ze nog een aantal tips. Er is met enige regelmaat een verband gevonden tussen maag/darm aandoeningen en rosacea.
(voor meer informatie hierover zie: http://rosacea-info.nl/rosacea-en-de-darmen/
Vanwege dit verband geeft ze het advies om meer groente en volkoren te eten. Bovendien adviseert ze meer probiotica, in yoghurt en kefir bijvoorbeeld.