Steeds meer bewijs voor een relatie tussen voeding en acne

Een dieet met veel suiker en zuivel producten wordt steeds vaker in verband gebracht met acne. Er is wederom een onderzoek dat de relatie tussen voeding en acne vast stelt. Huidaandoeningen als acne en rosacea kunnen leiden tot depressie, angst en terugtrekking uit het sociale leven. Alle beetjes die kunnen helpen, dus ook voeding, zijn belangrijk.

 

Eerdere onderzoeken, zelfs zo ver terug als 1800 hebben al een relatie gelegd tussen bepaalde voeding (chocola, suiker en vet) en het erger worden van acne. Sinds ongeveer 1960 zijn er onderzoeken geweest die de relatie tussen voeding en acne ontkrachten. Dit is het gevolg geweest van 2 onderzoeken, die steeds weer opnieuw aangehaald werden in de wetenschappelijke literatuur. Dermatologen en voedingsdeskundigen zouden van het idee terug moeten komen dat voeding geen enkele rol speelt in acne. Hoewel voeding geen acne kan veroorzaken, kan het de aandoening wel erger maken. Twee voedingsmiddelen die steeds weer in verband worden gebracht met acne zijn suiker en zuivel. Een dieet met weinig suiker verbetert de gevoeligheid voor insuline en zorgt voor een verbetering van de huid.

Chocola

Of het eten van chocola invloed heeft op acne is een eeuwige discussie. Sommigen geloven niet dat wat je eet invloed heeft op puistjes. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat voedsel met veel suiker wel degelijk invloed heeft op puistjes.

Uit Nederlands onderzoek blijkt nu ook dat chocola het immuunsysteem kan beïnvloeden op een manier die niet goed is als je acne hebt. De onderzoekers lieten 7 gezonde mensen 48 gram chocola eten gedurende 4 dagen. De chocola bevatte ongeveer 30% cacao. Het bloed van de deelnemers werd daarna blootgesteld aan bacteriën die in verband worden gebracht met acne, de P. Acne en de Staphylococcus aureus. Na het eten van de chocola bleek dat het bloed van de deelnemers dat was blootgesteld aan P.Acne meer interleukin-1b produceerde. De aanname is dus, dat het eten van chocola mogelijk bijdraagt aan het ontstekingsproces dat een rol speelt in acne.

Ook vonden de onderzoekers dat chocola de productie van een andere immuunsysteem factor beïnvloedde. Het gaat om interleukin 10. Van interleukin 10 wordt aangenomen dat het het verdedigingsmechanisme van het lichaam tegen micro-organismen verlaagd. Een hoog niveau van interleukin 10 zou er mogelijk voor kunnen zorgen dat bacteriën gemakkelijker puistjes kunnen infecteren.

 

De discussie is nog niet afgelopen met de resultaten uit dit onderzoek. Er deden niet zo heel veel mensen mee met het onderzoek, niettemin zijn de resultaten interessant. Toekomstig onderzoek zou moeten kijken naar de componenten van chocola. Denk aan vet en suiker. Eerder onderzoek uit 2011 toonde ook al een verband aan tussen chocola en acne, maar ook dit was een onderzoek met weinig deelnemers. De relatie voeding en acne is ook niet voor iedereen aanwezig. Er zijn heel veel factoren die een rol spelen in acne.

Plaats een reactie

negen + acht =