Led Lichttherapie tegen rosacea?

De light emitting diode lamp (Led-lamp) voor therapeutische doeleinden bestaat al enige tijd. Led licht werkt anders dan laser en ipl. Het geeft geen warmte af en is geschikt voor thuisgebruik, in tegenstelling tot lasers.

Led-lichttherapie wordt gebruikt tegen normale huidveroudering en tegen huidaandoeningen zoals acne. Vooral de effectiviteit van blauw ledlicht is onderzocht bij de behandeling van acne. Uit onderzoek blijkt dat de acnelamp effectief is bij lichte tot matige acne en dat het snel werkt. Verbeteringen waren al te zien na 2 keer gebruiken van de acnelamp, al zal het niet voor iedereen werken.

De makers van de Tanda luxe (Syneron Medical) laten onderzoek doen naar de effectiviteit van de rode lichttherapie lamp tegen huidveroudering en rosacea. De Tanda luxe combineert rood licht therapie met lichte warmte en sonische vibratie. Volgens Syneron is er bewezen dat rood ledlicht van een bepaalde golflengte de collageen productie vergroot. Dit moet ertoe leiden dat de tekenen van huidveroudering minder worden.

De golflengte van de Tanda luxe is 660nm. Of het ook werkt tegen rosacea is dus afwachten. Ik heb niet  goed opgezette wetenschappelijke onderzoeken kunnen vinden die aantonen dat het werkt, hoewel er veel websites zijn die beweren dat led licht effectief is tegen rosacea. Volgens de makers van de Tanda luxe brengt het apparaat de microcirculatie op gang. Dat gegeven in combinatie met de warmte die het apparaat afgeeft zou wellicht nadelig kunnen zijn.

Zeker bij subtype 1 rosacea, waarbij overmatig blozen een van de meer prominente symptomen is. Ik vraag me af in hoeverre dit onderzoek van Syneron meer licht op de zaak zal werpen, de onderzoeksopzet laat te wensen over en het belang bij positieve resultaten is groot, wat  onbewust zou kunnen leiden tot een soort placebo effect.

Wat is wel onderzocht op het gebied van led licht bij huidaandoeningen?

Over het algemeen laten onderzoeken positieve resultaten zien, hoewel er veel meer onderzoek nodig is om echt conclusies te kunnen trekken over de effectiviteit van led lichttherapie. – Blauw led-licht heeft een positief effect op de wondgenezing (bij ratten) – Blauw led-licht lijkt een veelbelovende behandelingsmogelijkheid bij psoriasis vulgaris – Rood led-licht bevordert het genezingsproces bij derdegraads brandwonden (bij ratten) – Led-licht van 830nm en 850nm zou effectief kunnen zijn bij huidaandoeningen waarbij teveel melanine wordt geproduceerd   (hyperpigmentatie) – Led-licht van 380 nm en 392.5 nm heeft een anti schimmel effect op Malassezia gistsoorten en is mogelijk effectief bij huidaandoeningen als gevolg van deze gistsoorten zoals seborroisch eczeem

Plaats een reactie

veertien − 7 =