Verschillen tussen rosacea en psoriasis

Psoriasis en rosacea tasten beide de huid aan en kunnen ontstekingen veroorzaken, maar het zijn verschillende aandoeningen. De symptomen van psoriasis lopen sterk uiteen en omvatten:

rode of roze plekken op de huid,

of plekken die donkerder zijn dan het omliggende gebied

verdikte huid / zilveren schubben op een ontstoken huid

droge, gebarsten huid die kan bloeden jeuk of branderig gevoel gezwollen

en stijve gewrichten

Huidveranderingen kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar komen het meest voor bij: gewrichten benen onderrug handen voeten nagels gezicht handpalmen voetzolen

Veel voorkomende symptomen van rosacea zijn:

roodheid van het gezicht en blozen die zich kunnen verspreiden naar de nek, borst en rug

een branderig of tintelend gevoel

verdikte huid

rode ogen en oogleden

acne-achtige uitslag of puisten

Rosacea treft voornamelijk het gezicht en de oogleden, maar ernstigere gevallen kunnen zich verspreiden.

Noch rosacea noch psoriasis is besmettelijk – een persoon kan ook niet vangen of doorgeven.

Behandeling Een dermatoloog kan helpen bij psoriasis en rosacea. Behandelingen die gericht zijn op het verminderen van ontstekingen kunnen voor beide aandoeningen vergelijkbaar zijn. Het verminderen van ontstekingen kan roodheid en gevoeligheid helpen verminderen. Sommige veranderingen in levensstijl kunnen ook helpen.

Psoriasis Topische crèmes en gels kunnen de symptomen van zowel psoriasis als rosacea helpen verlichten.

Het behandelen van psoriasis omvat vaak:

het aanbrengen van crèmes met corticosteroïden om ontstekingen te verminderen

vitamine D-crème aanbrengen met behulp van retinoïden

injecties met corticosteroïden 

lichttherapie – ofwel gecontroleerde blootstelling aan zonlicht of ultraviolette stralen

laserbehandeling

Biologische geneesmiddelen zijn een nieuwer type medicijn dat effectief blijkt te zijn bij het verminderen van opflakkeringen en de ernst van psoriasissymptomen. Een arts kan er een aanbevelen, en een persoon kan een biologisch geneesmiddel innemen door middel van injectie, oraal of via een infuus.

Rosacea

Verschillende rosacea-behandelingen pakken verschillende symptomen aan. Brimonidinegel of oxymetazolinehydrochloride-crème kan roodheid tot 12 uur verminderen. Metronidazol-gel, azelaïnezuurcrème en ivermectine-crème kunnen papels en puisten behandelen. In sommige gevallen kan isotretinoïne de huidsymptomen verbeteren en kunnen antibiotica, zoals doxycycline, helpen. Lasertherapie kan verwijde bloedvaten vaak verminderen. Als rosacea gevoelige gebieden aantast, zoals de ogen of neus, kan een persoon aanvullende behandeling nodig hebben.

Preventie

Symptomen van zowel rosacea als psoriasis kunnen opvlammen en vervolgens een tijdje verminderen of verdwijnen voordat ze terugkeren. Het vermijden van het volgende kan een uitbarsting van een van beide aandoeningen helpen voorkomen of beheersen: spanning koud, winderig weer hoog alcoholgebruik roken huidverzorgingsproducten die niet bedoeld zijn voor de gevoelige huid sommige geneesmiddelen, waaronder bètablokkers en lithium, een behandeling voor bipolaire stoornis Een persoon met rosacea moet elke dag breedspectrum zonnebrandcrème gebruiken. Draag ook buitenshuis een hoed met een brede rand, zoek schaduw en vermijd de middagzon. Bovendien vinden sommige mensen met rosacea dat het helpt om pittig voedsel te vermijden.

 Omgaan met psoriasis en rosacea Het is mogelijk om zowel psoriasis als rosacea te ontwikkelen. Een dermatoloog kan advies geven over het omgaan met deze aandoeningen zonder ook maar iets te verergeren. Ook kunnen bepaalde medicijnen de symptomen van beide aandoeningen verlichten.

Plaats een reactie

9 − een =