Supplementen die acne en huidproblemen veroorzaken

Volgens een recente recensie zijn supplementen zoals B6 / B12, hoog gedoseerde vitamines en wei-eiwit in verband gebracht met de ontwikkeling van acne. Auteurs van het onderzoek willen dat artsen acnepatiënten vragen naar hun supplement gebruik en hen informeren over mogelijke bijwerkingen.

Acne kan worden veroorzaakt door verschillende voorgeschreven medicijnen, waaronder anabole androgenetische steroïden (AAS), corticosteroïden, hormonale medicijnen, antituberculosemedicijnen, lithium, geneesmiddelen die jodiden en bromiden bevatten. Andere therapieën zijn ook in verband gebracht met acne, geneesmiddelen voor auto-immuunziekten en kankerbehandelingen. Als toevoeging aan deze lijst, hebben meerdere onderzoeken aangetoond dat voedingssupplementen ook de ontwikkeling van acne kunnen bevorderen, volgens een onlangs gepubliceerde recensie in het Dermatology Online Journal. Onderzoekers schatten dat ongeveer de helft van de volwassenen dagelijks voedingssupplementen gebruikt, waarvan er vele mogelijk ingrediënten bevatten die tot de ontwikkeling van acne leiden.

Ze ontdekten dat de vitamines die het meest worden geassocieerd met de ontwikkeling van acne, hoog gedoseerde vitamines zijn, zoals B6 en B12, wei-eiwit, jodium en “spier opbouwende supplementen” die mogelijk gevuld zijn met AAS (tenminste als ze van onbetrouwbare bronnen komen). In de studie beoordeelden onderzoekers talrijke gepubliceerde casusrapporten en onderzoeken die het begin van acne observeerden bij het nemen van een van deze specifieke supplementen en onderzochten ze het herstel van de toestand na stopzetting van het supplement.

“Klinisch gezien lijken de huidbevindingen in gevallen van door geneesmiddelen veroorzaakte acne op acne, of iets wat daarop lijkt”, schrijven de auteurs van het onderzoek. “De medische geschiedenis is typisch opmerkelijk vanwege een plotseling begin, samen met een medische geschiedenis van medicijninname en herstel na stopzetting van medicatie.”

Recensenten ontdekten dat hoge doses B6 en B12 verband houden met het voorkomen van pukkels die voornamelijk op het voorhoofd en de kin voorkomen, of met wijdverspreide laesies. Acne werd ook waargenomen op de borst, rug, schouders, armen en nek. Hoewel het proces onbekend is, veronderstellen verschillende casusrapporten dat zowel B6 als B12 de boosdoeners zijn van de door supplementen veroorzaakte acne.

Uit de review bleek ook dat jodium geïnduceerde acne kan een verband worden gelegd met kelp zeewier supplementen, die zich presenteren als ontstoken puisten op het gezicht en de bovenste romp. Bovendien wijzen de resultaten erop dat wei-eiwit, dat doorgaans door bodybuilders wordt ingenomen, ook verband houdt met de ontwikkeling van acne, waarbij papulonodulaire acne wordt waargenomen op de romp en het gezicht. Ook werd ontdekt dat AAS geïnduceerde acne zich voordoet als papulopustulaire acne, acne-conglobaat of acne-fulminans, waarvan de onderzoekers veronderstellen dat ze worden verergerd door toediening van vitamine B12, B6 en B2. “Acne is een veelvoorkomend effect van AAS- gebruik door bodybuilders. Helaas, zelfs als bodybuilders steroïden niet rechtstreeks misbruiken, kunnen steroïden aanwezig zijn in bepaalde voedingssupplementen die ze gebruiken om spieren op te bouwen, ”merken de auteurs op.

De onderzoekers adviseren artsen om proactief te zijn door acnepatiënten te vragen naar hun supplement gebruik en hen voor te lichten over mogelijke bijwerkingen, zoals acne-uitbarstingen. “Met onderzoeken die aangeven dat ongeveer de helft van de volwassenen aangeeft dat ze voedingssupplementen gebruiken, is het belangrijk dat dermatologen acnepatiënten rechtstreeks vragen naar hun supplement gebruik en hen informeren over de mogelijke risico’s van zelfs ogenschijnlijk onschadelijke voedingssupplementen”, voegen de onderzoekers toe. “Het is ook belangrijk dat artsen niet vertrouwen op een geschreven medicatiegeschiedenis, maar deze informatie mondeling ontlokken, aangezien schriftelijke vragenlijsten vaak niet voldoende ingaan op het volledige gebruik van voedingssupplementen.”

Zamil DH, Perez-Sanchez A, Katta R. Acne related to dietary supplements. Dermatol. Online J. 2020;26(8):2. https://escholarship.org/uc/item/9rp7t2p2.


Het is mij niet geheel duidelijk of het nou komt door “vervuilde supplementen” of daadwerkelijk door de spier opbouwende supplementen zelf.  Het is in ieder geval de moeite om bij acne en andere huidproblemen eens kritisch te kijken naar voedingssupplementen. En wat het gebruik of stoppen er van doet.

Plaats een reactie

13 − 11 =