PDL, Botox verbeteren rosacea

Een combinatiebenadering met behulp van een gepulseerde kleurstoflaser (PDL) en intradermale injectie van botulinumtoxine-type A (BoNTA) (is Botox)  is veilig en verbetert effectief roodheid en ziektegerelateerde symptomen, zegt Firas Al-Niaimi, MD, die deze behandeling heeft toegepast bij een reeks van 20 patiënten met matig tot ernstig erytheem en blozen “Zoals bij elke behandeling was er variatie in de omvang van de respons. Over het algemeen profiteerden echter alle patiënten, en de patiënttevredenheid was hoog ”.

Dr. Al-Niaimi is een senior consultant dermatoloog in Londen, VK. Bij het bespreken van de basis voor het combineren van PDL en intradermale BoNTA, merkt hij de beperkingen op van PDL, dat een standaardbehandeling is voor erytheem (roodheid) en telangiëctasieën (couperose), en het potentieel voor samenwerking met BoNTA (botox) . “PDL kan erytheem verbeteren door de vasculaire (bloedvaten) component van ontsteking aan te pakken, en door de dichtheid van Demodex te verminderen. Het kan het het aangeboren immuunsysteem moduleren om een branderig gevoel en jeuk te verminderen. PDL-behandeling heeft echter een ietwat beperkt effect op het blozen. “Door zich te richten op neurogene ontstekingen, is BoNTA bijzonder goed voor het verlichten van hinderlijk blozen, pijn en branderig gevoel.”

Het Onderzoek

De patiënten werden gedurende 18 maanden in drie verschillende centra met hetzelfde protocol behandeld en na drie en negen maanden voor follow-up gezien. Behalve geschikte huidverzorgingsproducten, gebruikten ze geen op de huid aangebrachte, of systemische therapieën voor rosacea-behandeling. Patiënten kregen een reeks van drie behandelingen die elke vier tot zes weken werden uitgevoerd. In alle centra werd dezelfde PDL gebruikt (VBeam, Candela).

De botox injecties werden onmiddellijk na de PDL-behandeling toegediend. Tien patiënten werden behandeld met abobotulinumtoxinA (Dysport, Ipsen) en de anderen kregen onabotulinumtoxinA (Botox, Allergan). Injecties werden alleen toegediend in het gebied van de wangen dat was aangetast door blozen en werden uitgevoerd met behulp van een 30-gauge naald met een tussenruimte van 1 cm. De totale dosis werd geïndividualiseerd.

De Resultaten

De werkzaamheid van de behandeling voor het verbeteren van erytheem werd objectief gekwantificeerd door analyse van de spectrale opname op digitale beelden die zijn verkregen met behulp van een 3D-camerasysteem (Antera 3D-camera, Miravex Limited) en subjectief beoordeeld door de behandelende dermatologen. Patiënten profiteerden van een waarneembare vermindering van erytheem en episodes en de ernst van blozen die enkele maanden duurde. Verbeteringen in branderigheid en jeuk werden gehandhaafd tijdens het follow-upbezoek van negen maanden. De vermindering was relatief duurzaam, en hoewel het begon af te nemen naarmate het effect van de Botox verdween, behielden de patiënten verbetering ten opzichte van de uitgangswaarde. De onderzoekers suggereerden dat het voordeel kan worden toegeschreven aan lasergeïnduceerde uitroeiing van bloedvaten. “Hoewel is gesuggereerd dat abobotulinumtoxinA een langere werkingsduur heeft dan onaBoNTA, hebben we bij onze kleine serie patiënten geen verschil tussen de twee producten waargenomen met betrekking tot het maximale voordeel of de levensduur”, zegt Dr. Al-Niaimi.

Bijwerkingen waren over het algemeen beperkt tot de verwachte gevolgen van de PDL-behandeling. Een enkele patiënt ontwikkelde milde purpura die na 10 dagen verdween. Het blijk een  waardevolle behandelingsoptie voor patiënten met gelijktijdig blozen en wisselende roodheid.

Al-Niaimi F, Glagoleva E, Araviiskaia E. Dermatol Ther. 2020. Published online ahead of print, July 7, 2020. doi: 10.1111/dth.13976.

Samengevat

Om roodheid tegen te gaan hebben ze botox gecombineerd met een PDL laser. Het is effectief en geeft weinig bijwerkingen.

Plaats een reactie

een × vier =