Welk type huid heb ik?

Huidtypes zijn categorieën die mensen gebruiken om te beschrijven hoe vettig, droog of gevoelig hun huid is. Als iemand eenmaal weet welk huidtype hij heeft, kan hij leren hoe hij ervoor moet zorgen. Dit artikel onderzoekt de verschillende huidtypes, hun kenmerken en hoe u kunt zien wat voor huid een persoon heeft.

Welke huidtypes zijn er?

Het huidtype wordt bepaald door hoeveel olie of talg de huid van een persoon produceert. Talg is een stof die de huid aanmaakt om vocht vast te houden. Er zijn vijf huidtypes:

droog

olieachtig

combinatie

gevoelig

normaal

Droge huid Als een persoon een droge huid heeft, produceert de huid minder talg dan nodig is. Deze mensen kunnen hun huid opmerken: voelt strak of droog aan, vooral na het baden of zwemmen schilfers, jeuk of scheuren ziet er ruw of grauw uit

Vettige huid Als iemand een vette huid heeft, produceert zijn huid meer talg dan nodig is. De huid voelt vettig aan ziet er glanzend uit, vooral rond de neus en het voorhoofd heeft grote poriën die gemakkelijk verstoppen is vatbaar voor puistjes of mee-eters

Gecombineerde huid Bij mensen met een gemengde huid zullen sommige delen van hun huid vettig zijn, terwijl andere droog aanvoelen. Gebieden die vatbaar zijn voor vettigheid zijn onder meer het voorhoofd, de neus en de kin, gezamenlijk bekend als de T-zone. De wangen of andere gebieden kunnen normaal of droog aanvoelen.

Gevoelige huid Een gevoelige huid kan gemakkelijk geïrriteerd of ontstoken raken. Een persoon met dit huidtype kan opmerken: huid die brandt, prikt of jeukt bij het aanbrengen van producten zichtbare reacties op stoffen, met stoten, netelroos of afschilfering In tegenstelling tot andere huidtypes wordt een gevoelige huid niet bepaald door hoeveel talg de huid van een persoon produceert. Mensen met een droge of vette huid kunnen ook een gevoelige huid hebben, hoewel dit meestal wordt geassocieerd met uitdroging. In sommige gevallen is gevoeligheid gerelateerd aan huidaandoeningen, zoals eczeem of rosacea.

Normale huid Mensen gebruiken de term normale huid om een ​​huid te beschrijven die niet merkbaar vettig, droog of gevoelig is. Dit huidtype produceert voldoende talg om de huid gelijkmatig gehydrateerd te houden zonder vettig te worden. Mensen met een normale huid hebben een egale teint met weinig puistjes.

Hoe u uw huidtype kunt vinden

Om het huidtype te bepalen: was het gezicht met een zachte reiniger dep droog met een schone handdoek observeer hoe de huid er direct na het wassen uitziet en aanvoelt let op hoe dit de komende uren verandert

Een droge huid zal kort na het wassen droog of trekkerig aanvoelen. Het kan er ook dof, ruw of schilferig uitzien.

Een vette huid ziet er na het wassen misschien mat uit, maar wordt de komende uren glanzend of vettig. De olie zal zichtbaar zijn als een persoon zijn neus met weefsel droogt.

Een gecombineerde huid omvat meestal een vette T-zone en normale of droge wangen. De T-zone omvat het voorhoofd, de neus en de kin. Na enige tijd ziet dit gebied er glanzend of vettig uit, maar de wangen niet.

Een normale huid ziet er helder uit, zelfs qua kleur en textuur, en voelt na het wassen niet strak of geïrriteerd aan. Het zal in de loop van de dag niet veel veranderen. Een gevoelige huid kan na het wassen steken, verbranden of jeuken.

Verzorging

Voor veel mensen is het voldoende om de huid schoon, gehydrateerd en beschermd tegen UV-licht te houden om de huid er gezond en gezond uit te laten zien. Een basale huidverzorgingsroutine kan inhouden: zachtjes wassen van het gezicht een vochtinbrengende crème aanbrengen als de huid droog of trekkerig aanvoelt een zonnebrandcrème met een breed spectrum van SPF 30 of hoger gebruiken voordat u naar buiten gaat Aan het eind van de dag kan een persoon zonnebrandcrème en make-up van het gezicht verwijderen met een zachte, pH-gebalanceerde reiniger. Ze voegen indien nodig ook een vochtinbrengende crème toe. Als mensen specifieke zorgen hebben, kunnen ze extra maatregelen nemen om voor hun huid te zorgen en een arts of dermatoloog raadplegen voor verdere begeleiding.

Droge huid Mensen met een droge huid hebben mogelijk een zeer milde reiniger en een zwaardere vochtinbrengende crème nodig dan andere huidtypes. Ga op zoek te gaan naar producten die de volgende ingrediënten bevatten: bevochtigingsmiddelen, die vocht naar de huid trekken, zoals glycerine of hyaluronzuur oliën en boters die vocht vasthouden, waaronder jojoba, lanoline of sheaboter

Producten die alcohol, retinoïden, alfahydroxyzuren of geurstoffen bevatten, drogen de huid uit, dus u kunt deze het beste vermijden. Mensen met een droge huid moeten de vochtinbrengende crème de hele dag door opnieuw aanbrengen, vooral na het douchen, baden of handen wassen. Over het algemeen is het een goed idee om voor het wassen warm in plaats van heet water te gebruiken, terwijl u baden en douches kort houdt. Terwijl mensen binnenshuis zijn, kan een luchtbevochtiger bij droog weer de vochtigheid in de lucht helpen verhogen. Soms kan het aanbrengen van te veel vochtinbrengende crème de huid in verwarring brengen en kan het stoppen met het produceren van de oliën die het nodig heeft om gehydrateerd te blijven.

Vettige huid Iedereen kan acne krijgen, maar mensen met een vette huid zijn vaak vatbaar voor puistjes. Daarom adviseren dermatologen mensen met een vette huid om niet-comedogene producten te gebruiken. Dit betekent dat de ingrediënten van het product de poriën niet verstoppen en het is onwaarschijnlijk dat ze puistjes veroorzaken. Mensen met een vette huid willen misschien ook een lichtere vochtinbrengende crème gebruiken dan mensen met andere huidtypes om te voorkomen dat er olie op de huid komt. Een olievrije vochtinbrengende crème kan gedurende de dag comfortabeler aanvoelen. Sommige  hebben extra ingrediënten die helpen bij het absorberen van olie, waaronder: zetmeel, zoals maïs- of rijstzetmeel kleien, zoals kaolien of bentoniet siliconen, zoals dimethicon

Olievrije zonnefilters die zinkoxide of titaniumdioxide bevatten, kunnen ook helpen om olie en het risico op puistjes te verminderen. Mensen met een vette huid moeten agressieve reinigingsmiddelen en producten die alcohol bevatten, vermijden. Hoewel deze de vette huid er tijdelijk mat uit kunnen laten zien, drogen ze uit, waardoor de huid meer vet aanmaakt. Het is ook een goed idee om make-up op waterbasis te gebruiken in plaats van producten op oliebasis. Een persoon kan vloeipapier gebruiken om overtollige olie gedurende de dag te absorberen.

Gecombineerde huid Mensen met een gecombineerde huid kunnen veel van dezelfde stappen volgen als mensen met een vette huid, door een milde reiniger en lichtgewicht of olievrije producten te gebruiken om de vettigheid in de T-zone te verminderen. Voor droge plekken kunnen mensen alleen op die gebieden een intensievere vochtinbrengende crème aanbrengen.

Gevoelige huid Een persoon met een gevoelige huid moet zorgvuldig nadenken over het soort producten dat ze op hun huid gebruiken. Ze kunnen deze tips nuttig vinden: hypoallergene, geurvrije producten met eenvoudige ingrediënten gebruiken het gebruik van minerale zonnefilters die zinkoxide of titaniumdioxide bevatten, in plaats van chemische zonnefilters zoals oxybenzone nieuwe producten uitproberen op een klein deel van de huid om te testen op tolerantie voordat u ze ergens anders gebruikt Als een persoon aanhoudende huiduitslag heeft zonder bekende oorzaak, kunnen ze deze met een arts bespreken. Soms kunnen ze wijzen op een onderliggende aandoening.

Kan het huidtype veranderen?
Het huidtype van een persoon verandert tijdens zijn leven als gevolg van veranderingen in zijn lichaam. De meeste kinderen onder de 11 jaar hebben een normale huid. Heel veel mensen in  de leeftijd van 11-30 jaar hebben acne. Dit gebeurt omdat tijdens de puberteit de talgklieren van een persoon groter worden en meer olie produceren. Tijdens de adolescentie kan de huid van een persoon vetter zijn dan tijdens de kindertijd. Soms gaat dit door tot in de volwassenheid.
Andere factoren die schommelingen in het huidtype kunnen veroorzaken, zijn onder meer:
zwangerschap
menopauze
medicijnen
veroudering verhuizen naar een ander klimaat
blootstelling aan verontreinigende stoffen en irriterende stoffen

Plaats een reactie

20 − zes =