Voordelen en nadelen van omega 3

De voordelen van omega 3 zijn al lang bekend. In 1950 werden ze al gebruikt tegen artritis en eczeem in de vorm van levertraan. In 1980 werd gerapporteerd dat eskimo’s die veel vis aten minder hart en vaatziekten hadden dan andere groepen die niet zoveel vis aten.Er zijn onderzoeken die de gezondheidsvoordelen vis eten aan omega 3 toedichten, maar deze onderzoeken zijn niet erg diepgaand. Nu is voor de eerste keer dat onderzocht wat omega 3 doet in een levende cel (van een muis).

Omega 3 remt een enzym genaamd cyclo-oxygenase (COX). COX produceert prostaglandinen die ontstekingen in gang zetten. Prostaglandinen zorgen voor vaatverwijding, koorts en pijn.

Omega 3 remt dus cyclo–oxygenase en daarmee het ontstekingsproces. Het lijkt op wat er gebeurt wanneer iemand aspirine neemt.

 

Hun bevindingen geven aan dat het misschien mogelijk is om ontstekingsprocessen te voorkomen. (Of ontstekingen te stoppen voordat ze schade toe kunnen brengen.) Ontstekingen zijn een belangrijke afweerreactie tegen ziektes en lichamelijke schade, maar chronische ontstekingen zijn een element van veel ziektes. Een chronische ontsteking is schadelijk.

De observaties geven meer inzicht in positieve effecten van omega 3, maar ook in de negatieve effecten van omega 3. Omega 3 nemen in combinatie met medicijnen die een overlappende werking hebben (op het COX mechanisme) kan onverwachte gevolgen hebben. Wees dus voorzichtig met het nemen van omega 3 supplementen wanneer je ook andere medicijnen gebruikt, zoals aspirine en ibuprofen. Dit kan een interactie- effect geven. Er zijn meer medicijnen die een interactie effect kunnen geven, waaronder bepaalde bloedverdunners, steroïden, medicijnen tegen een te hoog cholesterol. Deze opsomming is niet volledig. Als je omega 3 supplementen wilt gebruiken, vraag altijd advies van je arts.

 

Update: Uit onderzoek van februari 2013 blijkt, dat omega 3 wellicht kan helpen bij het voorkomen van huidkanker.

Het blijkt dat omega 3 nemen via supplementen een positief effect heeft op rosacea van de ogen.

 

Plaats een reactie

vier + 18 =