Tea Tree

Tea tree olie  wordt gemaakt van de bladeren van de Tea Tree. De olie wordt op de huid gebruikt tegen infecties, zoals acne, zwemmerseczeem, kalknagels.

Er zijn aanwijzingen dat tea tree olie effectief is in het bestrijden van demodex mijt. Demodex wordt gezien als een mogelijke oorzaak van rosacea subtype 2. Omdat het veel gebruikt wordt, is hieronder een overzicht te vinden van de effectiviteit van de toepassing van tea tree olie bij verschillende aandoeningen.

 

Effectiviteit van tea tree olie bij zwemmerseczeem, kalknagels en acne.

Zwemmerseczeem: (schimmelinfectie van de voet)

10% Tea tree olie (TTO) is werkzaam tegen de symptomen maar geneest de infectie niet. Daarvoor zijn sterkere concentraties nodig (25% tot 50% gedurende 4 weken). Zelfs in hogere concentraties is het niet zo effectief als reguliere middelen tegen zwemmerseczeem. Het werkt maar bij ongeveer 50% van de mensen die het proberen.

Kalknagels: (schimmelinfectie van de nagels)

100% tto, 2 maal daags op de nagel aanbrengen gedurende 6 maanden kan bij 18% van de mensen die het proberen tot genezing van de kalknagel leiden

Acne:

5% TTO is even effectief als 5% benzoyl peroxide, maar het werkt wel langzamer.

Veiligheid

TTO op de huid aanbrengen kan leiden tot huidirritaties, droogheid, jeuk, branderigheid en roodheid. Gebruik de olie niet onverdund maar meng het met een andere olie (maar niet lavendelolie)

TTO in combinatie met lavendelolie heeft misschien invloed op de hormoonhuishouding. In ieder geval zijn er aanwijzingen dat het bij jongetjes kan leiden tot gynecomastie.

Het innemen van TTO is gevaarlijk. Dit kan onder meer  leiden tot huiduitslag, verwardheid, niet kunnen lopen en coma.

TTO is een product dat voorkomt in de natuur. Natuurlijke producten krijgen over het algemeen positieve publiciteit. Men denkt als snel dat als iets natuurlijk is, dat het dan ook geen kwaad kan. Dit is niet altijd het geval. Terpentine bijvoorbeeld is ook natuurlijk…

Plaats een reactie

11 − twee =